Čeka se odluka Suda o pritvoru za Novalića, Solaka i Hodžića: Detalji s ročišta

N. Ka.
Čeka se odluka Suda o pritvoru za Novalića, Solaka i Hodžića: Detalji s ročišta
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Advokati osumnjičenih nakon ročišta

Sud Bosne i Hercegovine danas će donijeti odluku da li će odrediti jednomjesečni pritvor za premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića.

Mjeru pritvora predložilo je Tužilaštvo BiH zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. Za premijera Novalića pritvor je zatražen i zbog bojazni da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

Ročište na kojem su odbrana i Tužilaštvo iznosili argumente za i protiv trajalo je maratonskih, sedam sati. Počelo je iza 20 sati sinoć, a završilo je oko 3 sata jutros. 

Sud bi odluku o pritvoru trebalo da donese do danas poslijepodne.

Tužilaštvo

Troje tužilaca Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić iznijeli su argumentaciju pred Tatjanu Kosović, sutkinju za prethodni postupak, a među materijalnim dokazima našla se i Viber komunikacija koja je prema tvrdnjama optužbe izvučena iz premijerovog mobitela koji je prema sudskoj naredbi od njega oduzet nekoliko dana ranije. Kako je rečeno dio poruka je obrisan kada je otvorena istraga.

Tužilaštvo BiH se u više navrata, objašnjavajući navodna krivična djela, pozivalo na neimenovane svjedoke koje su ispitali i istaknulo da još uvijek ne smiju otkriti njihov identitet zbog dalje istrage.

Tužioci su iznosili argumente da su se trojica udružila kako bi stekli imovinsku korist i da bi firma Srebrena malina dobila taj posao iako nije imala dozvolu. Tužilaštvo BiH sumnjiči Novalića za zloupotrebu položaja.

Tužioci su rekli da pritvor traže jer trebaju ispitati veliki broj svjedoka iz institucija iz kojih su osumnjičeni. Smatraju da bi mogli utjecati na svjedoke ili uništiti dokaze. Problematizirali su i prebacivanje novca Federalnoj upravi civilne zaštite a koja je zatim novac uplatila Srebrenoj malini za kupovinu respiratora. Tužioci tvrde da je Hodžić pokušavao pronaći što jeftinije respiratore kako bi što više novca ostalo za protivpravnu imovinsku korist.

Tužilac Mirza Hukeljić je kazao da su osumnjičeni sa drugim licima u Vladi Federacije, Agenciji za lijekove BiH i drugima, koristeći okolnosti pandemije, pripremili plan kojim bi pribavili novac iz budžeta Federacije. Naveo je da su tim novcem nabavljeni respiratori koji prikazanim cijenama ne odgovaraju stvarnoj vrijednosti, što je osumnjičenim omogućilo da ostvare imovinsku korist od najmanje milion KM.

Iznos koji su protupravno stekli Novalić, Hodžić i Solak nije tačno poznat, tvrde tužioci ali ističu da on nije manji od milion maraka.

Tužioci su u svom izlaganju otkrili da su prvi kontakti Novalića i Hodžića počeli još krajem marta. Kako kažu ovo je potvrđeno ispisom elektronske pošte.

Kako su kazali poruke iz premijerovog telefona jedne su od glavnih dokaza, koje upućuju na različite spone.

Između ostalih tužioci su pročitali ove:
"N. N. : Morate brzo reagovati na 150 000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje.
Novalić: Solak će morati preuzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje
N. N. : Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku... Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ
Novalić: Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci..."

Hukeljić je kazao da je bilo opstrukcija u provođenju istrage i da je u okviru određene Viber grupe, nakon pokretanja istrage, došla poruka da se brišu poruke. Tužilac Džermin Pašić detaljnije je govorio o prikupljenim dokazima i aktivnostima osumnjičenih i drugih lica, navodeći da je Hodžić poslao mejl Novaliću, sa ponudom za dvije vrste respiratora, kao i obrazloženje da se radi o invanzivnim i neinvanzivnim aparatima.

Navode da su u porukama komunicirali i o gostovanju Fikreta Hodžića na Face TV-u.

Tužioci su se osvrnuli i na činjenicu da je premijer u izjavi kazao da je on svoj stari telefon prodao u Austriji, te da je to nešto što radi već neko vrijeme, četo promijeni mobitel.

Poručeno je i da će se raditi vještačenje telefona da bi se pokušalo otkriti koje su poruke obrisane, jer kako kažu u jednoj od Viber grupa u kojoj premijer Novalić komunicira govoreno je da se poruke trebaju brisati.

Odbrana

Branioci osumnjičenih Nikica Gržić, Vasvija Vidović, Kadrija Kolić i Muhidin Kapo u svom obraćanju sudu naveli su da njihovi klijenti nisu odgovorni za krivična djela za koja se sumnjiče te da se protive određivanju mjere pritvora po svim pritvorskim razlozima, jer za to nema zakonskog uporišta te da se radi o politički motiviranom procesu.

Što se tiče međusobnih kontakata između Hodžića i Novalića, Vidović je kazala da su oni imali desetominutni razgovor u kabinetu te jedan telefonski razgovor nakon toga.

Prema riječima advokatice Vidović, nema ni jedan dokaz da je njen branjenik Novalić zloupotrijebio položaj te da kod tužilaštva ne postoji jasan činjenični opis ko je i kako primio dar, odnosno novac.

"Lišiti slobode ljude u ovom slučaju na osnovu ovakvih dokaza nije dozvoljeno. Hoću da vjerujem da će Sud donijeti pravičnu odluku, te da neće biti ničije sredstvo. Ovo može biti historijska konsekvenca, može dovesti sve u blokadu. Premijer ne može prenijeti ovlasti o isplati penzija i invalidnina na zamjenike. Molim vas vodite računa o svemu. 

Muhidin Kapo član advokatskog tima premijera Novalića tvrdi da se ovdje radi o politički montiranom procesu. 

"Ovdje se ni jednom ne spominje Jelka Miličević. Na svemu je njen potpis i sve je urađeno uz njeno aminovanje. Ovo je sve da se Fadil Novalić skine sa mjesta premijera", rekao je Kapo.

Pred sudom se obratio i Fadil Novalić koji je poručio da se osjeća frustrirano.

"Još samo fali da se kaže da smo mi i ovu koronu uvezli iz Kine. Upravu su moji branioci, koji su kazali da su mene primijetili iz međunarodne zajednice i kazali mi: "Hajde dečko", a bukvalno, mi je Valentin Inzko rekao tako. Rekli su mi da na nivou FBiH uradim ono što sam uradio u kompanijama gdje sam bio direktor. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 miliona? Nemam potrebu da se bavim ovim glupostima. Tužioci su pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH, ovo nije istina. Kako je Njutn kazao: 'Ne može se dokazati događaj koji se nije desio'.

Ovdje ništa nije po definiciji pranja novca, ako neko može dokazati da se to desilo ne treba meni sud suditi, ja ću sam sebi presuditi. Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja. Nisam ni jeo ni pio od četvrtka, izaći ću iz ovoga kao čist čovjek", istaknuo je Novalić.

Advokat Fahrudin Solak Kadrija Kolić kazao je da njegovom klijentu ne treba da budu određene mjere pritvora te da će on pristati na sve druge mjere, te može i obećati pred sudom da ih neće kršiti.

"Gospodin Solak je provodio pozitivne odluke federalne vlade. Tužilaštvo kaže da je bilo više ponuda za respiratore, tačno bilo je, ali ponuda Fikreta Hodžića, odnosno Srebrene maline, je bila najpovoljnija, a tužilaštvo to krije"; kazao je Kolić.

Solak je pred sudom kazao da on svoj cijeli radni vijek radi u skladu sa zakonom.

Mirna Delalić advokatica Fikreta Hodžića kazala je da njen branjenik početkom marta nikoga od ljudi koji su sjedili u sudnici nije poznavao.

"Meni je malo nejasno iz svega što je Tužilaštvo iznijelo ko je organizirao ovu grupu. Ni jedan dokaz ne postoji da je Fikret učestvovao u svemu ovome", poručila je Delalić.

Ona smatra da nije moguće odvojiti cijenu nekog proizvoda od okolnosti u kojima se kupuje.

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani i osumnjičeni u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije