Novalić: Neću se ustručavati od tužbe protiv odgovornih za stanje u Pazariću

Fena
Novalić: Neću se ustručavati od tužbe protiv odgovornih za stanje u Pazariću
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da su ga šokirale informacije koje je na nedavnoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, objelodanio direktor tog zavoda Redžep Salić.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Pogledajte u kakvim uvjetima žive djeca

“Bio sam prisutan na sjednici i mogu Vam priznati da su me kao čovjeka šokirale informacije koje je direktor Salić kazao za govornicom. U svom mandatu često sam se susretao sa problemima brojnih socijalnih grupa, ali ovo što sam čuo je bilo razočaravajuće i samo mogu zamisliti kako su se osjećale porodice i rodbina štićenika koji koriste usluge Zavoda”, kazao je Novalić. 

Na pitanje šta su sljedeći koraci koje će Vlada Federacije BiH poduzeti u rješavanju ovog problema, premijer je za početak naredne sedmice najavio sastanak predstavnika Vlade, Zavoda i finansijske policije.

“Hitno ću sazvati sastanak za početak sljedeće sedmice na kojem bi trebali biti dopremijeri, resorni ministar Vesko Drljača i ministrica finansija Jelka Milićević, zatim federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić i predstavnici Finansijske policije. Iako je javnost posljednjih dana upoznata s finansijskim podacima o poslovanju, rezultatima revizija, a spominjao se i izvještaj ombudsmena koji nikad nije bio pred parlamentarcima, na ovom sastanku želimo sve 'pretresti' i dobiti sve detaljne podatke nadležnih, kako finansijske, tako i o stanju u kojem su objekti Zavoda i o broju uposlenih, o ishrani štićenika… Jednostavno, napraviti komplentnu sliku”, riječi su premijera Novalića.

Na pitanje šta će on konkretno poduzeti kad dobije sve te izvještaje o problemu koji, očigledno, nije od jučer, Novalić najavljuje i obraćanje pravosuđu čim sazna ko je odgovoran za stanje u Zavodu.

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH se oglasilo o Zavodu Pazarić

Konačno se oglasili iz resornog ministarstva

“Nakon što dobijem potrebne infomacije od svih nadležnih, koji bi trebali oslikati realnu sliku, za pretpostaviti je da će se iskristalisati i ko je odgovoran za situaciju u koju su dovedeni prije svega štićenici Zavoda. Neću se ustručavati da istog časa nadležnim organima, najvjerovatnije tužilaštvu, proslijedim prijave protiv onih koji su bili odgovorni. Počnimo stvari nazivati pravim imenom; neko je primao platu da radi svoj posao, a posao je da Zavod funkcioniše kako treba i profesionalno pruža uslugu korisnicima. Poručujem da ću se lično pozabaviti ovim problemima sve dok ne budem siguran da će oni koji su uradili propuste i odgovarati za njih. Isto tako, poručujem da će Vlada Federacije BiH iznaći način kako poboljšati uslove za ovu osjetljivu kategoriju. Nedopustivo je da ranjive kategorije našeg društva budu ovako tretirane”, zaključio je federalni premijer. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije