Novalić: Možemo raditi pakete mesnih proizvoda, ulja. Razrađujemo tu metodu

8
Radiosarajevo.ba
Novalić: Možemo raditi pakete mesnih proizvoda, ulja. Razrađujemo tu metodu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić, premijer FBiH

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić bio je gost Federalne televizije te je govorio o poskupljenjima, usvojenom federalnom budžetu i robnim rezervama.

Na pitanje kako pomoći građanima i staviti pod kontrolu rast cijena, premijer FBiH je odgovorio:

"To je jedna globalna pojava. I ona se naročito izražava kroz dvije skupine proizvoda - prehrana i energija. Na strani energije to je svakako cijena nafte i naftnih derivata koja najviše ugrožava naše stanovništvo. Znatno više od svega drugog. Što se tiče same energije imamo i električnu energiju koja je čak pet puta manja nego u EU i 12 godina se nije mijenjala i mi ove godine ni na kakav način nećemo dozvoliti da se to promijeni zato što je to amortizer skupoj nafti.

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Ali, na drugoj strani hrana koju mi uglavnom ne proizvodimo, hrana je poskupila na svjetskom tržištu prije ukrajinske krize, prije svega zbog pandemije i zbog lošeg uroda prošle godine.

Vlada je uradili četiri do pet stvari. Ona je, prije svega, ograničila marže. Mi ne možemo ograničiti cijenu zato što pšenica kad se uveze ili soja iz Brazila ona dolazi sa berze i ako je veća nema tu šta. Ili je nećete imati ili ćete je platiti skuplje. Ali ono što naši trgovci, prometnici zarađuju na tome smo mi fiksirali. to smo rekli da ne može biti veće od 8 posto. Ili za naftu 25 feninga. Vlada jedino može transferirati sad iz budžeta veće penzije, veće plate, veće invalidnine itd., ili nove transfere kroz ovu djecu, to je novih 100 miliona godišnje na tržištu i možemo iz robnih rezervi, za koje svi govore da su loše, međutim one uopšte nisu loše.

Mi imamo robne rezerve žitarica za tri mjeseca za sve građane Federacije i dodajmo još 20 miliona maraka. Znači možemo raditi pakete mesnih proizvoda, brašna, deterdženta i ulja i razrađujemo tu metodu u saradnji sa općinama i kantonima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije