Novalić iznio završne riječi i poredio se s likom iz Kafkinog romana: "Sude mi, a ne znam zbog čega"

4
BIRN - Detektor.ba
Novalić iznio završne riječi i poredio se s likom iz Kafkinog romana: "Sude mi, a ne znam zbog čega"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da postupak u kojem mu se sudi za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora ne vidi kao sudski proces, već kao projekat političke prirode.

Novalić se na početku završne riječi osvrnuo na roman Proces i glavnog junaka koji se jednog dana budi ne znajući ni ko ga optužuje ni zbog čega, ali kojem nema spasa i kojem je već presuđeno, a masa spremna za linč.

On je rekao da su u internom dokumentu stranke 'Narod i pravda' date instrukcije za kampanju u kojoj u vrijeme korone treba iskoristiti sve da se na njega i Vladu usmjeri krivica za gubitak radnih mjesta, veliki broj smrtnih slučajeva i slično.

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

"Cilj projekta je bio diskvalifikacija Novalića", kazao je optuženi.

Prema njegovim riječima, stvarao se privid da Tužilaštvo radi krupne stvari, a tužioci su zanemarili kontekst i vrijeme, trošili novac iz budžeta na 'ovakve procese' i davali 'groteskne' izjave medijima.

"Nemam odgovor kako to da smo mi jedina zemlja koja je pokrenula postupak o nabavci u doba korone. Radili smo što i drugi lideri", rekao je Novalić, dodavši da ne zna zbog čega sličan postupak nije pokrenut u RS, kao ni gdje je protivpravna imovinska korist koju je stekao.

Njegova braniteljica Nina Karačić-Brković je u završnoj riječi ocijenila da je u optužnici najfrapantnija optužba za pranje novca i da, kako je navela, ne želi da misli da tužioci tvrde da je novac iz budžeta stečen krivičnim djelom.

Ona je navela da je nejasno zbog čega Tužilaštvo tvrdi da je Novalić iskoristio svoja ovlaštenja prilikom potpisivanja pisama namjere za nabavku respiratora. Kazala je da je Novalić potpisao 50-ak takvih pisama jer je Kina tako zahtijevala za izvoz opreme.

Braniteljica je rekla da je Vlada bila zadužena da obezbijedi sredstva za nabavku respiratora, a da Novalić nije bio dužan da zna o kakvom se tipu respiratora radi. Ona je navela da je Srebrena malina slala ponude za nabavku opreme i drugim institucijama i ustanovama, a ne samo Vladi Federacije.

Novalić je optužen sa suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinom Solakom, vlasnikom Srebrene maline Fikretom Hodžićem, kao i samom firmom, te federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević.

Odbrana Solaka u završnoj riječi je ocijenila da je ovaj predmet, pravno gledajući, jednostavan, ali da je neviđen po medijskoj i političkoj hajci.

Prema riječima braniteljice Marsele Bajramović, nesporne činjenice su da su respiratori bili potrebni, da je FUCZ dobila zahtjev da izvrši nabavku, da je ponuda “Srebrene maline” bila najpovoljnija po cijeni, količini i roku isporuke i da je nabavka realizovana. Istakla je da Solak nije preduzeo nijednu radnju suprotnu propisima.

"Nepostupanje po odlukama Vlade i Štaba za suzbijanje pandemije je krivično djelo", istakla je Bajramović.

Ona je navela da Tužilaštvo nije pružilo dokaz da je iko dostavio povoljniju ponudu od Srebrene maline, a da je Odbrana uložila druge ponude, od kojih su neke imale rok isporuke do šest mjeseci.

"Gdje piše da FUCZ nije mogla izvršiti ovu nabavku?", upitala je braniteljica.

Ona je navela propise o postupanju u stanju nesreće i aktiviranju Štaba civilne zaštite te o ulozi FUCZ-a. Prema njenim riječima, svi u Štabu su dobili nacrt odluke o izdvajanju sredstava i svi su znali da se namjeravaju kupiti respiratori. Ocijenila je da su nebulozne izjave Tonče Bavrke i Davora Pehara, članova Štaba, da nisu znali za šta glasaju, te da trebaju odgovarati za nesavjestan rad u službi ako je to tačno.

Bajramović je kazala da je situacija nalagala hitnost i izuzimanje iz primjene Zakona o javnim nabavkama, prije svega zbog potreba bolnica i nestalnosti ponuda, koje su se mijenjale iz dana u dan, iz sata u sat. Dodala je da su u jeku borbe za respiratore na svjetskom tržištu cijene varirale.

Završne riječi se nastavljaju 15. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije