Tajne grupe "Gensek": "Solak je ograničen k'o balkon"

1
Radiosarajevo.ba
Tajne grupe "Gensek": "Solak je ograničen k'o balkon"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Završeno ročište u predmetu "Respiratori"

U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i suoptuženima u aferi “Respiratori” tužilac Đermin Pašić danas je u Sudu BiH prezentirao set materijalnih dokaza među kojima su emailovi, viber prepiske, ali i niz odluka Vlade FBiH koje su se odnosile na proglašenje stanja nesreće.

Pročitane su poruke koje je optuženi premijer razmjenjivao sa svojim nekadašnjim šefom kabineta Hasanom Ganibegovićem i generalnom sekretarkom Vlade Editom Kalajdžić u viber grupi pod nazivom “GENSEK”. Razgovarali su o smjeni Federalnog kriznog štaba, a komentarisali su i suspendovanog direktora FUCZ Fahrudina Solaka, te federalnu ministricu finansija Jelku Milićević, s kojima Solak dijeli optuženičku klupu, piše Žurnal.info.

Tako u prepisci od 24. marta (dan kada je smijenjen Federalni krizni štab) Novalić piše da će Solak morati preuzeti vlast, te da respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo.

Kalajdžić odgovara: Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku... Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ.

Novalić: Ma dat ćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci...

Edita: Da.

Ove četiri poruke su, podsjetimo, i ranije prezentirane i to neposredno nakon hapšenja optuženih, a na ročištu za određivanje pritvora u maju prošle godine.

Tužilac je danas pročitao i ostatak ove poruke, u kojoj stoji sljedeće:

Novalić: “Imamo najbolji budžet u državi i dato je da s njim upravlja Jelka."

Kalajdžić: Moramo smijeniti Krizni štab. Preglasati šta treba ne možemo čekati Jelku.

Novalić: Ni on ni Jelka ništa ne čitaju. “Ako Solak ne promijeni poslovnik možemo se slikati”.

Kalajdžić: Da. Mijenjat ćemo i Solaka ako treba.

Ganibegović na to (za Solaka): Ograničen je ko balkon, a vozi Tuarega.

Novalić: On jadan i ne zna da ne odlučuje ni o čemu. Mogu misliti šta Hrvati misle, još jedan glupi Bošnjak.

Kalajdžić: Mujica se prodaje za 100 maraka.

Tužilac Pašić je nakon ovoga u sudski spis priložio dokaz o promjeni Federalnog štaba Civilne zaštite u koji sje, novom odlukom, imenovano sedam novih članova. Komandantica štaba je Jelka Milićević, a načelnik Fahrudin Solak.

Priložen je i zapisnik sa sjednice Štaba, u izmijenjenom sastavu od 25. marta prošle godine, kada je razmatran i usvojen plan potreba zaštitne i medicinske opreme za zdravstvene ustanove.

U sudski spis je priložen i dokaz listing telefonskih poziva od 25. marta 2020., nakon sjednice Štaba, između Solaka i Hodžića, ali i mail koji je sa adrese ureda premijera 2. aprila 2020. upućen Hodžiću i u kojem se od njega traži da, po nalogu premijera, dostavi ponudu.

Tužilac je potom prezentirao viber poruku koju Hodžić šalje K. M., za kojeg je navedeno da mu se neće otkrivati identitet jer će biti svjedok u ovom postupku.

Hodžić: “Daj mi ponudu za ovo”, na šta mu K. M. odgovara: “Evo, idemo, idemo.”

Tužilac Pašić je prezentirao i poruke od 3. aprila u kojoj Solak piše Ganibegoviću: “Bio mi je Fikret jutros, gledali smo i ovo, ali nije dobro sračunato. Nije 3.393.000 već 4.212.000 KM.

Malini prebaciti 2,9 miliona

Pročitana je i viber komunikacija između Ganibegovića i Novalića od 27. aprila, a tužilac Pašić je naglasio da se s ovim dokazuje da su Novaliću bili poznati navodi iz prve tačke optužnice.

Ganibegović: Hoćemo li prebaciti pare za zaštitnu opremu i odijela.

Novalić: Zar nije prebačeno.

Ganibegović: Možda jeste Civilnoj zaštiti, ali nije Malini

Novalić: Koliko para?

Ganibegović: 2,9 miliona

Novalić: Ček da provjerim sa Solakovim ljudima.

Predstavljen je i telefonski listing Solaka i Hodžića kojima Tužilaštvo dokazuje da je prvi kontakt s vlasnikom "Srebrene maline" bio još 26. marta radi nabavke zaštitne opreme.

Osim viber prepiski i emailova, tužilac Pašić je priložio i niz dokumenata koji se odnose na odluke i zaključke Vlade FBiH u periodu od proglašenja stanja prirodne nesreće 16. marta 2020.

Varnice između tužioca i odbrana

Priloženo je i saopštenje Agencije za javne nabavke BiH koja se odnosila na primjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama, odnosno koji su to slučajevi kada može doći do izuzeća ovog člana. Tužilac je naglasio da je Vlada FBiH dala saglasnost samo zdravstvenim ustanovama da mogu provoditi hitne nabavke u skladu sa članom 10. Zakona, te da nisu postojali uslovi da takve nabavke vrši FUCZ, piše Žurnal.info.

Odbrane su u nekoliko navrata reagovale tvrdeći da tužilac sam izvodi zaključke. Novalićeva advokatica Vasvija Vidović kazala je da “nikada nije vidjela manje poštivanja sudskih odluka”.

S obzirom na to da su odbrane jako često ulagale prigovore tužilac Pašić je u nekoliko navrata kazao da ga “svjesno i namjerno prekidaju kako bi prekinuli kontinuitet izvođenja dokaza”.

Većina današnjeg ročišta je, uglavnom, utrošena na prepirke između tužioca i odbrane. S obzirom na to da je tužilac u nekoliko navrata uputio oštre kritike na račun odbrane, advokatica Vidović je u jednom momentu ustala i obraćajući se Vijeću izjavila: “Zar ćete dozvoliti tužiocu da mi se ovako obraća. Imam veliko iskustvo, on ne može cijeniti moje prigovore, već Sudsko vijeće. Zar treba da izađem iz sudnice. Pogledajte ovu aroganciju”.

Predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović se potom obratila Pašiću navodeći da bi barem nešto od onoga što je rekla advokatica trebao prihvatiti.

Suđenje se nastavlja sutra, kada će tužilac nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije