Nastavak suđenja Novaliću i drugima u aferi "Respiratori"

7
Radiosarajevo.ba
Nastavak suđenja Novaliću i drugima u aferi "Respiratori"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Završeno suđenje

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić vlasnik firme "Srebrena malina".

Kao svjedok na današnjem ročištu pojavit će se Aida Čorbek, anesteziolog iz Travnika, a ročište je zakazano u 13.30 sati. Čorbek će inače svjedočiti na okolnosti komunikacije sa Novalićevom sekretaricom Bahrom Džakom, koja se prema ranije prezentiranom komunikaciji interesovala o kvaliteti pojedinih vrsta respiratora.

Podsjećamo da je tokom svojih svjedočenja Džaka ispričala na koji način su nabavljeni „malina“ respiratori, a pojedinih stvari se jednostavno nije sjećala pa su je tužioci napominjali.

Iskaze su do sada pred sudom dali Džaka, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme “Cubicus“ Denis Đulalić.

Podsjećamo da su Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije