Vještak u aferi 'Respiratori': COVID pacijenti su mogli imati štetne posljedice

8
Radiosarajevo.ba
Vještak u aferi 'Respiratori': COVID pacijenti su mogli imati štetne posljedice
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Fikret Hodžić u pratnji advokata

Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, vještak specijalista za anesteziju i reanimatologiju Ismet Suljević sačinio je nalaz o respiratorima oznake ACM 812A, kojih je uvezeno 100 komada na osnovu ugovora između Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i firme "Srebrena malina".

Suljević je rekao da se ti respiratori mogu koristiti u kraćem periodu prilikom prevoza pacijenata.

"Osim transporta, ne bi ga trebalo koristiti u jedinicama intenzivne njege", kazao je vještak.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

On je objasnio da je vještačenje obavio poređenjem tehničkih karakteristika iz uputstva za upotrebu respiratora ACM i respiratora "Evita XL Drager", koji se posljednjih 15-ak godina koriste u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu.

Suljević je naveo da "Evita" ima značajno više oblika ventilacije u odnosu na ACM. Dodao je da su srednje teškim i teškim pacijentima sa oboljenjima u koje spada i COVID potrebni neki od oblika ventilacije koje nema ACM.

Dodao je da ACM nema ni oznaku klase kojom su označeni invazivni respiratori za intenzvnu njegu. Rekao je da se u uputstvu za upotrebu ACM potvrđuje da su to transportni respiratori, na šta ukazuje i priključak za ambulantna kola.

"Po svim karakteristikama, radi se o mašini za transportne svrhe, kola hitne pomoći ili za prevoz pacijenta od operacione sale do intenzivne njege", objasnio je Suljević.

On je nabrojao modele sofisticiranih respiratora pogodnih za teže pacijente, među koje se može ubrojati i jedan od kineskog proizvođača. Kazao je da bolje performanse od ACM imaju i stariji modeli kao što je "Evita".

Na pitanje kakve bi posljedice mogla imati dugotrajna upotreba ACM respiratora na oboljelom od COVID-a, vještak je kazao da bi moglo doći do štetnih posljedica. Objasnio je da su neki oboljeli proveli na respiratoru dva do tri mjeseca, pa čak i duže, a da ACM, između ostalog, za to nije pogodan zbog omjera kiseonika koji isporučuje u odnosu na druge mašine. Kazao je da bi bio moguć i smrtni ishod, piše Detektor

Više učesnika u sudnici javilo se s pitanjima zbog, kako su naveli, javnosti. Braniteljica Senka Nožica je kazala da bi vještaka trebalo pitati koliko je pacijenata umrlo na sofisticiranim respiratorima.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, direktor firme „F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije