Afera Respiratori: Novalić, Milićević, Hodžić i Solak stigli na ročište

4
Radiosarajevo.ba
Afera Respiratori: Novalić, Milićević, Hodžić i Solak stigli na ročište
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Jelka Milićević i Senka Nožica

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje Fadilu Novaliću, Fahrudinu SolakuJelki Milićević i Fikretu Hodžiću u aferi Respiratori.

Svi optuženi su stigli na suđenju. Čini se da je Fadil Novalić kao i prošli put došao prije svih, pa je uspio izbjeći fotoreportere.

Sudija u ovom predmetu je Džemila Begović.

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću se na teret stavlja počinjenje krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Podsjetimo, prethodno ročište održano je 19. januara. 

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u laptopu optuženog Fikreta Hodžića pronašao fakturu nastalu kombinacijom dva dokumenta, odnosno dodavanjem slike pečata sa zvijezdom i kineskim slovima.

Vještak informacijsko-računarske struke Saša Mrdović kazao je da je ovaj dokument poslat na Hodžićev računar 15. aprila 2020. godine, a da je pošiljalac bio s adrese “sanjabtlmedical”, piše Detektor.ba.

U sudnici je prikazan dokument naziva "Proforme invoice" za 100 komada respiratora oznake ACM 812A po cijeni od ukupno 3,9 miliona eura.

Tužilac Džermin Pašić je u dodatnim pitanjima prokomentarisao da je čudno kako je novac iz blagajne pronađen u poslovnici, a ne u sjedištu firme u Srebrenici, gdje se nalaze proizvođači. Braniteljica Mirna Avdibegović je kazala da to nije tačno i da je SIPA prvobitno registrovala novac u sjedištu u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije