Nova toplana u Banjoj Luci u punom kapacitetu od 1. februara

AA
Nova toplana u Banjoj Luci u punom kapacitetu od 1. februara
Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke i odbornici Skupštine grada Banja Luka, danas su obišli Eko toplane Banja Luka, koje će grijanje grada zvanično preuzeti 1. februara

"Za 31. januar zakazana je sjednica Skupštine grada na kojoj treba biti donesena odluka o povjeravaju grijanja novom subjektu Eko toplanama. Cilj posjete je da se odbornici uvjere svojim očima u pripremljenost i spremnost ovog subjekta da preuzme djelatnost", kazao je Radojičić.

Radovi su počeli 1. juna, sada je izgrađen objekat instalisane snage 50 megavata. Od novembra je počela proizvodnja toplotne energije, postepeno su uključivani kotlovi i sada ih radi šest, a do srijede će u funkciji biti još dva kotla odnosno 40 megavata energije.

"To je dva i po puta više od postojećeg instalisanog kapaciteta koji je u upotrebi s toplanama na Starčevici i Kočićevom vijencu", rekao je Radojičić.

Naglasio je da je Eko toplana spremna da preuzme djelatnost i da grad riješi decenijski problem, da građani imaju pouzdano grijanje jer je do sada svake zime prijetila opasnost da 20.000 potrošača ostane bez grijanja i da grad rješi problem najvećeg "gubitaša u Banjoj Luci koji je uspio akumulirati oko 90 miliona KM duga.

"Na sjednici Skupštine grada naći će se paket odluka, odluka o povjeravanju djelatnosti, dvije odluke koje se odnose na uslove proizvodnje, distribucije, isporuke i naplate toplotne energije uključujući i tarifni sistem", kazao je Radojičić.

Dodao je da se mjenja dio koji se odnosi na fiksnu naplatu kod potrošača koji imaju kalorimetre i koji će fiksno tokom godine plaćati 0,32 KM po kvadratnom metru, što do sada nije bio slučaj.  

"S ponosom možemo reći da smo prošli probni rad i da smo ušli u puni sistem rada na mreži. Potpuno smo spremni", rekao je Borko Torbica, direktor Eko toplana Banja Luka.

Prema njegovim riječima, Banjalučani će u budućnosti grijanje imati tokom 24 sata, što će olakšati isporuku toplotne energije obzirom da neće dolaziti do rashlađivanja sistema. U izgradnju nove toplane uloženo je oko 35 miliona KM, a kada je u pitanju struktura vlasništva nad novim preduzećem Grad je vlasnik 49 odsto, a Institut za energetiku i ekologiju vlasnik je 51 odsto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije