Studenti u Domu "Nikola Tesla" griju se fenom: Hladnoća nepodnošljiva

Radiosarajevo.ba
Studenti u Domu "Nikola Tesla" griju se fenom: Hladnoća nepodnošljiva
Niske temperature u cijeloj Bosni i Hercegovini donijele su i prve zimske probleme stanovnicima naše države. S lošim grijanjem prostorija suočavaju se brojni korisnici javnih sistema za grijanje, a jedni od njih su i studentski domovi.

Stanari većine soba u prvom i drugom paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjoj Luci kažu da se danima smrzavaju u svojim sobama. Ističu da je nepodnošljivo naročito noću, kada se temperature spuste ispod nule, ali da im je jako hladno i danju, pa spas traže u fenu za kosu, koji im je jedan od saveznika u borbi protiv hladnoće, prenose Nezavisne novine.

Zoran Babić, direktor Studentskog centra, potvrdio je da imaju problema s grijanjem i da imaju ogromne gubitke u sistemu između prvog i drugog paviljona. Dodaje da stanari Doma, sve dok se ne riješe problemi s grijanjem, mogu pribjeći alternativnom rješenju, odnosno da nabave grijalice.

"U nekim slučajevima i mi se trudimo da im osiguramo grijalice, ali nadam se da ćemo vrlo brzo riješiti ovu nastalu situaciju", kazao je Babić, uz konstataciju da je grijanje gradske "Toplane" dobro, ali da to nema efekta kada su prozori i vrata na objektu Doma dotrajali, te da bi od polovine januara iduće godine trebala početi zamjena stolarije.

Slađana Đ., stanarka drugog paviljona, istaknula je da su neki od njih deke stavili i na prozore da im hladnoća manje dopire do soba u kojima borave.

"Komotno bi u nekim sobama mogli pingvini da borave. Moje kolege oblače deblju garderobu, ali ni to ne pomaže", kaže Slađana.

Kako kaže njena koleginica Ivana Č., u posljednjih nekoliko dana hladnoća je nepodnošljiva.

"Radijatori su hladni, a da bismo se malo zagrijali uključimo fen na nekoliko minuta", kaže ova studentkinja i dodaje da imaju problema i s toplom vodom, koje više nema nego što ima.

U banjalučkoj "Toplani" ističu da ovaj problem nije nastao zbog njih, te da Studentskom centru uredno puštaju grijanje, kao i ostalim korisnicima i da dosad nisu imali reklamacija iz Studentskog centra.

"Studentski centar ima ugrađen kalorimetar i sami upravljaju potrošnjom toplotne energije", rekli su u "Toplani" za Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije