Nova runda razgovora: Šta je sljedeći korak za vlasti u BiH?

1
Radiosarajevo.ba
Nova runda razgovora: Šta je sljedeći korak za vlasti u BiH?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Press nakon sastanka vladajuće koalicije u BiH

Sastanak koalicije na nivou Bosne i Hercegovine očekuje se iduće sedmice. Pokušava se relaksirati situacija.

I Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH održat će hitnu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda 'Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama Bosne i Hercegovine'. Ulazimo li u još dublju krizu i šta možemo očekivati?

Stav pregovarača Bosne i Hercegovine je ugrožen. Odluke Visokog predstavnika u BiH neophodno je poništiti. Ovo je stav od kojeg predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik ne odustaje.

Učenik napadnut bejzbol palicom ispred škole u Banjoj Luci: UKC RS se oglasio o stanju dječaka

Učenik napadnut bejzbol palicom ispred škole u Banjoj Luci: UKC RS se oglasio o stanju dječaka

"S druge strane stvar koja će usložniti i zaustaviti ekonomski put BiH jeste i ova priča oko Rezolucije koja se predlaže u Generalnoj skupštini", rekao je predsjednik manjeg bh. entiteta. 

Odgovor 'Trojke' na trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini nije došao. Politička klima u Bosni i Hercegovini, očigledno, nije ugodna. Podsjećamo na raniji stav.

Milorad Dodik: 'Prekinuta državna koalicija'

Milorad Dodik: 'Prekinuta državna koalicija'

"Imate svaki čas neko prepucavanje i ultimatume, koji ne mogu prolaziti na ozbiljnoj političkoj sceni. I ovo vrijeme iza nas je pokazalo, kad razgovarate onda i dođete do određenog kompromisa. Na ovaj način sigurno nismo spremni razgovarati, ali smo spremni tražiti moduse kako da izađemo iz krize", rekao je Nermin Nikšić.

Uvijek je optimističan lider HDZ-a BiH Dragan Čović. I ovaj put poziva na razgovor. Sastanak koalicije najavljuje za iduću sedmicu.

"Izazova će biti. Izjava već imamo jako puno oko događanja u Ujedinjenim narodima. Isto sam tako siguran da imamo i dovoljno unutarnje odgovornosti da pratimo te procese na najprimjereniji način. Svi oni koji se trude da na neki način uzburkaju političku scenu u BiH, ne treba im previše napora. Nije teško uzburkati", rekao je Čović. 

Dodatno će uzburkati ili smiriti situaciju zakazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH o aktuelnoj političkoj situaciji. Ciljevi su jasni, ali očekivanja nisu velika.

"Jedina moguća opcija jeste da se ponište odluke Christiana Schmidta. Zakone i odluke koje su nametnute. Odnosno da se donese zaključak eventualno da će Predstavnički dom u najkraćem roku donijeti izmjene i dopune Izbornog zakona i mi bi prihvatili sve ono što je dobro zamišljeno i bilo dogovoreno među političkim liderima", rekao je Milan Petković, zastupnik u PD PS BiH. 

"Smatram da je ta tačka predložena sa jednom namjerom, a to je da se napravi uvod za sjednicu Narodne skupštine, čak su i predlagači tačke dnevnog reda u svojim izjavama nagovijestili da ne očekuju da ono što imaju namjeru predložiti može biti usvojeno", dodao je Saša Magazinović. 

I tako ćemo ukrug, smatra politički analitičar Milan Bubonjić. Iz političke kampanje Bosna i Hercegovina svakako nikada i ne izlazi.

"Političari nikad ne izlaze iz kampanje. Dobrom dijelu stanovništva je svega preko glave. Dakle, i političkih opstrukcija i političkih pritisaka i manipulacija, stvaranje atmosfere straha.To je ono što, ne godinama, već decenijama možemo da svjedočimo gotovo svaki dan", kaže Bubonjić. 

Iduće sedmice svjedočićemo održavanju brojnih sjednica, sastanaka, razgovora i pregovora. Po svemu sudeći, bez dogovora, piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije