Milorad Dodik: 'Prekinuta državna koalicija'

31
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: 'Prekinuta državna koalicija'
Foto: predsjednik.rs / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta RS, Milorad Dodik, iznio je odlučan stav nakon sastanka koji je održan u utorak, 2. aprila, vladajuće koalicije u RS-u. Ističe da, čak i ako bude usvojena na UN-u, Rezolucija o genocidu u Srebrenici neće biti obavezujuća za RS.

Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici te kritizirao prijedlog rezolucije, tvrdeći da je nepotrebna i neutemeljena. Istaknuo je da je stav vladajuće koalicije u RS-u jasan - rezolucija se ne treba usvojiti, a ako se i usvoji, neće biti priznata u RS.

"Mogli ste čuti glupi pristup Konakovića. Ne postoji kolektivna odgovornost, to nigdje nije dokazano", rekao je Dodik, ponovivši svoj stav da navodno ne postoji nijedan razlog da se taj dokument usvoji od strane Ujedinjenih nacija.

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

"I pored toga svega, ako dođe do usvajanja neke odluke Vijeća sigurnosti to za nas neće biti obavezujuće", dodao je Dodik.

Osim toga, Dodik se okomio na međunarodnu zajednicu, optužujući je za pristranost te tvrdeći da se pokušavaju nametnuti problemi Srbima u BiH. Također je odbacio ideju državne koalicije na nivou BiH te je ponovo pokušao poniziti državu kazavši da "BiH nije država u pravom smislu te da RS ima više autonomije".

Ivica Puljić: 'Dodikovi šaptači iz UN-a su neučinkoviti, sve se znalo prije dvije sedmice'

Ivica Puljić: 'Dodikovi šaptači iz UN-a su neučinkoviti, sve se znalo prije dvije sedmice'

"Naša Narodna skupština je rekla kako želi da riješi ovaj problem. Odbacuje se bilo kakva mogućnost da bilo ko osim Parlamentarne skupštine donosi zakone i odluke. I da u tom pogledu definitivno razriješimo. I da u tom pogledu demantujemo sve da jedan stranac može da nameće zakone, a oni koji su izabrani budu optuživani da ruše demokratiju", zaključio je Dodik.

Ponovo je manji bh. entitet nazvao državom i kazao da koalicija na nivou države Bosne i Hercegovine ne postoji.

"Ne postoji državna koalicija. Nikakva koalicija na nivou BiH ne postoji. Ne postoji koalicija, niti je BiH država u smislu u kojem to žele da kaže. Na unutrašnjem planu RS je država više nego BiH", poručio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije