Nova nada za zdravstveni sistem: BiH se prisružuje programu EU4Health

0
Radiosarajevo.ba
Nova nada za zdravstveni sistem: BiH se prisružuje programu EU4Health
Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH / Dubravka Bošnjak

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH i odobrilo zaključivanje Međunarodnog sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o pridruživanju Bosne i Hercegovine Programu EU4Health.

Ovim Sporazumom Bosna i Hercegovina postaje dio najambicioznijeg programa Evropske unije u području zdravstva.

Za potpisnika Sporazuma određena je ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak. Pored toga, donesena je i Odluka o privremenoj primjeni Sporazuma, koja će važiti od dana potpisivanja do njegovog stupanja na snagu. Ovaj korak omogućava Bosni i Hercegovini da primjenjuje Sporazum od 1. januara 2024., čime se otvara mogućnost sudjelovanja u pozivima iz Programa za 2024.

Dnevnik Radija Sarajevo | Faruk Šehić: Društvo nam je bolesno, a "ljekari" se češljaju

Dnevnik Radija Sarajevo | Faruk Šehić: Društvo nam je bolesno, a "ljekari" se češljaju

Program EU4Health, s proračunom od 5,3 milijarde eura, provodi se u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Ovaj proračun je najveći u odnosu na sve prethodne cikluse zdravstvenog programa Europske unije. Povećanje proračuna odobreno je s ciljem jačanja zdravstvenih sustava zemalja za odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19, njihove pripravnosti za buduće krize te za suočavanje sa zdravstvenim izazovima.

Program EU4Health pruža značajnu finansijsku potporu za unaprjeđenje zdravstvenih sistema u zemljama članicama EU i pridruženim članicama. Ovaj program doprinosi postizanju četiri opća cilja i deset specifičnih ciljeva koji predstavljaju ključna područja intervencije u područjima poboljšanja i njegovanja zdravlja, zaštite ljudi od ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju, poboljšanje pristupa lijekovima, medicinskim proizvodima i proizvodima relevantnim za krizne situacije, kao i jačanju zdravstvenih sustava u zemljama sudionicama.

Ministarstvo civilnih poslova će nastaviti koordinirati aktivnosti u vezi s pristupanjem i sudjelovanjem Bosne i Hercegovine u Programu EU4Health, u suradnji s nadležnim institucijama u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije