Maline pa Kiseljak pa Travnik: Kako su brojni direktori javnih preduzeća i ministri došli do diploma

7
Radiosarajevo.ba
Maline pa Kiseljak pa Travnik: Kako su brojni direktori javnih preduzeća i ministri došli do diploma
Foto: Školegijum / Dislocirano odjeljenje Univerziteta u Travniku

Nepoznat je broj direktora javnih preduzeća ili ministara u Tuzlanskom kantonu koji svoju kompetentnost dokazuju diplomom ispostave Univerziteta u Travniku iz živiničkog naselja Maline. Ima tu magistara, doktora nauka prava, ekonomije...

Ovaj istureni odjel Univerziteta iz Travnika, koji se nalazi na magistralnom putu nadomak Tuzle, nije upisan u sudski registar, pa je nejasno iz čega crpi pravo da izdaje diplome i kako je moguće da je dobio akreditaciju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH jer, prema Zakonu o visokom obrazovanju u TK (član 19), visokoškolska ustanova sa sjedištem izvan Kantona može organizovati studij na području Kantona uz prethodnu saglasnost Skupštine Kantona, koja utvrđuje da li postoji društvena opravdanost za organizaciju takvog studija. S druge strane – možda je istureno odjeljenje trebalo biti registrovano u Srednjobosanskom kantonu, gdje je sjedište Univerziteta, ali tamošnji zakon ne prepoznaje dislocirana odjeljenja.

Dislocirano odjeljenje Univerziteta u Travniku radi isključivo na osnovu saglasnosti i odobrenja kantonalnog ministarstva kao nadležnog, kaže službenica za odnose s javnošću u Agenciji za visoko obrazovanje koja je u julu 2020. godine akreditovala Univerzitet u Travniku. 

Subašić: Vojska Srbije (opet) u BiH - hibridna vježba prelaska "srpske čizme" preko Drine!

Subašić: Vojska Srbije (opet) u BiH - hibridna vježba prelaska "srpske čizme" preko Drine!

Ministar Ahmed Omerović za odgovor na pitanje kako je moguće da dislocirano odjeljenje Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku radi bez upisa u sudski registar novinare upućuje na službenicu ministarstva Eminu Đozić, koja do zaključenja ovog teksta nije odgovorila na e-mail.

Adnan Kruško, sekretar Uprave Univerziteta u Travniku, kaže da već drugu godinu imaju problema sa upisom u sudski registar zbog navodne neusklađenosti kantonalnih zakona.

"Potpuno zbunjena ovim saznanjem, krajem maja sam posjetila Maline i Fakultet i predstavila se kao zainteresovana za upis, kako bih saznala nešto više. Obukla sam i skupe patike moje rodice koja živi u Austriji da misle da imam para", piše Anisa Mahmutović za Školegijum.

"Do Fakulteta se dolazi putem pored tržnog centra, pa salona namještaja, pored firmi za proizvodnju stolarije... Ispred zgrade na jarbolu se vijori oštećena zastava na kojoj piše Pravni fakultet.

Na prvi pogled djeluje da je zgrada zatvorena, ali na ulazu nam se obraća jedna ljubazna gospođa. Na pitanje gdje i od koga saznati kako se upisati na fakultet kaže da je ona službenica u Studentskoj službi Pravnog fakulteta i da se sve o upisu nalazi na internet stranici. Na pitanja o drugom ciklusu studija kaže da u toj zgradi na Malinama nije moguće upisati magistarski i doktorski studij jer ih oni nemaju.

Ovdje se ne održava nastava, to je u Kiseljaku. Ovdje se samo povremeno održavaju konsultacije s profesorima, kaže gospođa dok briše stolove u prostoriji koja bi vjerovatno trebala služiti kao kantina za studente.

Taj Kiseljak je oko 111 km od Malina.

U istoj zgradi je i Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju – tako piše na banerima u hodnicima zgrade. Njihova Studentska služba je na drugoj strani hodnika, ali njihova vrata za pitanja studenata su u radno vrijeme bila zaključana – bila je srijeda oko 13 sati, kraj maja i vrijeme pred upis, ali...

'Grad diploma i ćevapa': Mediji iz bh. susjedstva o 'bosanskom Oksfordu' na kojem studira 4500 ljudi

'Grad diploma i ćevapa': Mediji iz bh. susjedstva o 'bosanskom Oksfordu' na kojem studira 4500 ljudi

Prema banerima postavljenim u hodniku, tu je moguće upisati šest smjerova prvog ciklusa (Opći menadžment, Poslovna ekonomija, Menadžment u bankarstvu i osiguranju, Poslovna informatika, Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Poslovna psihologija), pet smjerova drugog ciklusa (Opći menadžment, Finansijski menadžment, Poslovna ekonomija, Poslovna psihologija i Zdravstveni menadžment), te četiri smjera trećeg ciklusa (Opći menadžment, Poslovna ekonomija, Kvantitativna ekonomija i Poslovna psihologija).

Na internet stranici ovog univerziteta ili ispostave stoji da je na drugom ciklusu Pravnog fakulteta moguće upisati Javnu upravu, Poslovno pravo i Opće pravo. Treći ciklus nudi sedam smjerova iz oblasti prava, od međunarodnog do građanskog. Posljednja obavijest za studente iz Tuzlanskog kantona je o dodjeli diploma u Kiseljaku.

Prema rasporedu za dislocirano odjeljenje Maline b. b. koji je istaknut na internet stranici, predavanja drže predmetni nastavnici poput gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, Mirka Pejanovića, Halida Ganije, Harisa Hasića, Melihe Frndić-Imamović, Amera Ibrišimovića, Zijada Srabovića, Hane Korać, Mevludina Mustafića...

Cijeli tekst pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije