Afera 'Diploma': Velika akcije SIPA-e na univerzitetu u Banjoj Luci

2
Radiosarajevo.ba
Afera 'Diploma': Velika akcije SIPA-e na univerzitetu u Banjoj Luci
Foto: SIPA / SIPA / ilustracija

U nastavku akcije "Klaster" izuzima se više desetina studentskih dosijea iz Nezavisnog Univerziteta Banja Luka, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

"Po nalogu postupajućeg tužioca i uz naredbu Suda BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Banja Luke, izuzimaju studentske dosijee, predmete i dokaznu građu", dodaje se u saopštenju.

Aktivnosti se, kako se ističe, realiziraju u okviru akcije "Klaster" u kojoj se istražuje nezakonito izdavanje velikog broja unierzitetskih diploma u svim krajevima BiH.

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

"Iz Nezavisnog univerziteta Banja Luka izuzeta je obimna dokumentacija, koja između ostalog obuhvata i dosijee studenata za koje postoji sumnja da sadrže dokaze o nezakonitom postupanju navedene visokoškolske ustanove", navode iz Tužilaštva BiH.

Nakon izuzimanja, dokumentacija će u zakonskoj proceduri biti transportovana u Sud BiH i Tužilaštvo BiH.

"U okviru predmeta 'Klaster' Tužilaštvo sa partnerskim agencijama istražuje nezakonitosti povezane sa izdavanjem velikog broja univerzitetskih diploma različitih studija na više privatnih ustanova širom BiH", navode iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, u predmetu "Klaster", pod istragom je 15 osoba sa privatnih visokoškolskih ustanova, uključujući i spoljnje saradnike, a terete ih da su, djelujući kao grupa, kupce diploma nalazili od Prijedora do Mostara, pišu Nezavisne

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije