Mehmedagić i Debevec uhapšeni zbog ilegalnog prisluškivanja? Privedeni u prostorije SIPA-e

7
L. M.
Mehmedagić i Debevec uhapšeni zbog ilegalnog prisluškivanja? Privedeni u prostorije SIPA-e
FOTO: Radiosarajevo.ba / Mehmedagić, Debevec

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić uhapšeni su danas u akciji SIPA-e pod sumnjom da su počinili krivična djela zloupotreba položaja i krivotvorenje isprave, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Prema našim informacijama, Mehmedagić i Debevec uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH, a obojica se trenutno nalaze u prostorijama SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

Debevec je uhapšen u jednom sarajevskom restoranu, a Mehmedagić nešto kasnije na drugoj lokaciji.

Kako nezvanično saznaje portal Radiosarajevo.ba, oni su uhapšeni po krivičnoj prijavi koju je Tužilaštvu BiH predala OSA u vezi afere 'Prisluškivanje'.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Podsjetimo, upravo je zbog ilegalnog prisluškivanja Mehmedagić završio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

"U svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, bh. državljanin Osman Mehmedagić 'Osmica' zloupotrijebio je javno telekomunikacijsko preduzeće u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

SIPA uhapsila Osmana Mehmedagića i Ranka Debeveca!

SIPA uhapsila Osmana Mehmedagića i Ranka Debeveca!

Mehmedagić je koristio javno preduzeće BH Telekom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Mehmedagić je također instruirao jednu osobu da nadzire jednog vladinog službenika povezanog sa jednom opozicionom strankom u entitetu RS. Pored toga, Mehmedagić je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze da utiče na kandidate 'Osmorke', grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA.  Također postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke", saopćeno je ranije iz Ministarstva finansija SAD.

Nedavno je Mehmedagiću State Department zabranio ulazak u SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije