MVP / Norveška i Azerbejdžan će pomoći Bosni i Hercegovini u suzbijanju pandemije

26. 03. 2020. u 10:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 281

Poslije najavljene pomoći EU u iznosu od sedam miliona eura stiže i norveška pomoć u iznosu od sedam i po miliona kruna (oko 1,2 miliona KM), najavljena je i pomoć Azerbejdžana, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministrice vanjskih poslova Bisera Turković je održala sastanak sa 75 ambasadora i šefova diplomatsko konzularnih u BiH .

Kako je saopćeno, zahvalila im je na ukazanoj podršci vlastima u BiH u savladavanju izazova trenutne krize.

Upoznala ih je sa najvažnijim zaključcima i odlukama koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na 6. Sjednici. Pojasnila je kako i u kojem domenu se neke od odluka mogu odnositi na strane državljane koji borave u BiH ili na sve one koji imaju neki objektivni interes da dođu u našu zemlju u ovom kriznom periodu

Turković je obavijestila sve prisutne o usvojenom prijedlogu odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini, koji stupa na snagu u šest sati ujutro 30.3.2020.

Aerodromi će i dalje funkcionisati, ali samo za cargo promet i dobavljanje neophodne opreme i robe. U tom kontekstu se kratko osvrnula i na mjere za olakšavanje prometa vitalnih proizvoda uslijed krize uzrokovane virusom COVID-19.

Turković je govorila i o odluci o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ministrica Bisera Turković razgovarala s nekoliko ambasadora - undefined

Foto: MVP BiH: Ministrica Bisera Turković razgovarala s nekoliko ambasadora

Odgovarala je i na pitanja ambasadora.

Prisutnima se obratila novoimenovana predstavnica Vijeća Evrope u BiH, Specijalni predstavnik EU u BiH koji je obavijestio prisutne da je EU izdvojila 7,5 miliona eura za ublažavanje posljedice krize u BiH.

Ambasador Italije je postavio nekoliko pitanja vezanih za privremene restrikcije ulaska u BiH, te tražio konkretne odgovore na pitanja vezana za karantinu i obaveze stranih državljana prilikom ulaska u BiH. Dr. Turković ga je informisala da Ministarstvo vanjskih poslova aktivno radi na organizovanju charter leta za repatrijaciju BiH državljana koji se nalaze u Italiji,

Nakon toga su se obratile ambasadorice Bugarske i Slovenije, sa specifičnim pitanjima vezanim za obaveze diplomata i diplomatskog osoblja u BiH naspram ograničenja kretanja koje su im postavile entitetske vlasti. Turković je pojasnila da su ove mjere restrikcije nužne i neophodne, te pozvala sve prisutne na razumijevanje i uvažavanje konteksta u kojem se svi nalazimo.

Ambasadorica Norveške koja je sve obradovala s viješću da je njena Vlada odobrila novčanu tranšu od 7.5 miliona norveških kruna za pomoć BiH, te će sredstva biti operativna uz posredstvo ureda UNDP u BiH.
Ministrica Bisera Turković razgovarala s nekoliko ambasadora - undefined

Foto: MVP BiH: Ministrica Bisera Turković razgovarala s nekoliko ambasadora

Razgovor su zaključile ambasadorice Austrije i Švicarske sa komentarima o neophodnosti zajedničkog i koordinisanog djelovanja u suzbijanju posljedica krize, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

KOMENTARI (2)