Ništa od ukidanja akciza na gorivo: "Izborna je kampanja, građani mogu da čekaju"

7
Radiosarajevo.ba
Ništa od ukidanja akciza na gorivo: "Izborna je kampanja, građani mogu da čekaju"
Radiosarajevo.ba / Radmanović i Novalić o ukidanju akciza

Sada je sve jesno. Od suspenzije akciza na gorivo neće biti ništa. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović (SNSD) izjavio je da ne postoje uslovi za sazivanje hitne sjednice tog doma povodom zahtjeva koji je uputilo 15 zastupnika u vezi sa izmjenama Zakona o akcizama BiH.

"Nema uslova za sazivanje sjednice. Svi zastupnici su trenutno u izbornoj kampanji. Ni ranije nije bila praksa da se sjednice sazivaju u kampanji, a naročito ne desetak dana prije izbora", rekao je Radmanović, a prenose mediji iz bh. entiteta RS.

Dakle, kampanja je delegatima najvažnija, a građani mogu da čekaju. Barem su to navikli od vlastodržaca sve ove godine.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Saša Magazinović: Danas je 195. dan borbe za jeftinije gorivo

Saša Magazinović: Danas je 195. dan borbe za jeftinije gorivo

U međuvremenu, dok smo čekali da predsjedavajući oba doma zakažu sjednice Parlamenta, počeli su stizati i signali od kadrova SDA da više nisu zagrijani za ukidanje akciza, kako su to bili u prethodnih šest mjeseci.

Naime, govoreći na panel diskusiji u okviru 16. Međunarodnog sajma privrede u Tešnju, premijer Federacije BiH Fadil Novalić iznio je drugačije mišljenje o suspenziji akciza u odnosu na ono za šta se zalagao pola godine.

Novalić je, nakon što je pohvalio rad federalne Vlade u prethodnom periodu, kazao je kako Vlada nije koristila “takozvane flat mjere”.

Od jutros u Sarajevu nove cijene goriva: 'Dizel je ponovo poskupio, ovo je zaista previše'

Od jutros u Sarajevu nove cijene goriva: 'Dizel je ponovo poskupio, ovo je zaista previše'

“Jedna od tih flat mjera je ukidanje akciza na gorivo. Nije svima gorivo skupo. Trebamo pomagati one kojima je to potrebno, recimo, prevoznike ili one koji ne mogu platiti struju. Mi smo prilično puno toga uradili. Mi imamo fiskalnu ravnotežu u budžetima kantona i općina. To je posljedica velikog rada, jer smo rješavali probleme kako su nam dolazili. Federacija je izvukla troškove kantona kao što su: naknade za demobilizirane borce, povećanje dječijeg doplatka, troškovi vještačke oplodnje te finansiranje plata djece sa posebnim potrebama. Dakle, puno toga se uradilo i to nisu mjere kao što su kada kaže Hrvatska da ograničava cijenu nafte, a nafta opet postane skuplja. Znači, nismo išli na mjere koje su prilično populističke i ostavljaju prostora da političari kažu da nešto rade, a ustvari ne rade ništa”, rekao je Novalić, a prenio portal Akta.

Tačno je da nije svima gorivo skupo u BiH, nije skupo onima koji su navikli da se voze u službenim vozilima.

"U ovom tekstu se neću baviti time u kakve mjere spada suspenzija akciza na gorivo na šest mjeseci, to su bezbroj puta do sada objasnili ekonomisti. U ovom tekstu ćemo se baviti time kako je premijer Novalić gledao na suspenziju akciza prije nekoliko mjeseci, i kako je ostao nedosljedan", kaže novinar BUKE.

Naime, početkom ove godine u parlamentarnu proceduru Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH upućen je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim bi se suspendovale na šest mjeseci akcize na gorivo, a koje iznose 30 i 40 feninga po litri derivata.

Dom naroda izglasao ukidanje akciza na gorivo, ali uz važnu napomenu

Dom naroda izglasao ukidanje akciza na gorivo, ali uz važnu napomenu

Premijer Novalić je dvije sedmice nakon tog čina održao sastanak s članom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zijadom Krnjićem, a nakon sastanka javnost je o istom izvijestio na svom Facebook profilu. Objavio je fotografiju sebe i Krnjića na kojoj piše da su razmotrili mogućnost upućivanja inicijative o privremenoj suspenziji akcize na naftu i naftne derivate.

Dakle, premijer Novalić je objavio da je razmotrio da predloži nešto što je već predloženo.

Potom je 2. jula ove godine Novalić još jednom ponovio kako je on za suspenziju akciza na gorivo.

“Vlada FBiH je još prije mjesec uputila zaključak da bude pokrenuta aktivnost na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za ukidanje akciza odnosno putarina, iz člana 17. Zakona o akcizama, i apsolutno smo mi na toj strani,  jedino što to nije nešto što može riješiti Federacija, po Zakonu. Iako smo potpuno za to, pristajemo da imamo manje prihoda od ubiranja poreza na gorivo, isključivo je to pitanje u nadležnosti Vijeća ministara BiH, a mi podržavamo ukidanje akciza”, rekao je premijer Novalić.

Dakle, nakon što je sve ove mjesece podržavao suspenziju akciza na gorivo, premijer Novalić je sada došao na ideju da istakne kako Vlada FBiH nije posezala za takozvanim “flat mjerama” u koje spadaju i akcize. 

Kako odjednom premijer Novalić od čovjeka koji se zalaže za ukidanje akciza i pokreće inicijative prema Vijeću ministara da se ukinu akcize postade čovjek koji se hvali kako Vlada na čijem je čelu nije posezala za takvim mjerama. Konfuzno, zar ne?

Kako god, mjeseci i godine nam prolaze, a izabrani dužnosnici mijenjaju stavove, izjavljuju u javnosti svašta nadajući se da građani ove zemlje ne prate pomno politiku i parlamentarna zbivanja, pa u toj nadi vide šansu da bi se mogao ubrati koji politički poen, ako im ko povjeruje u njihova izlaganja, piše BUKA.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije