Komisija usvojila ukidanje akciza na 6 mjeseci: "SNSD pokušava zaustaviti pojeftinjenje goriva"

1
L. M.
Komisija usvojila ukidanje akciza na 6 mjeseci: "SNSD pokušava zaustaviti pojeftinjenje goriva"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Sastanak Komisije za usaglašavanje zakona o ukidanju akciza održan je danas, 12. septembra, nakon sedam mjeseci čekanja.

Na sastanku je usaglašen zakon koji će omogućiti pojeftinjenje goriva na šest mjeseci, sa mogućnošću produženja te opcije na još tri mjeseca.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u martu ove godine je izglasao ukidanje akciza na šest mjeseci, na prijedlog zastupnika iz SDP-a. U obrazloženju je navedeno da bi to tada dovelo do pojeftinjenja goriva u iznosu od 0.50 KM.

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: SIPA istražila, Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv KSBiH

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: SIPA istražila, Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv KSBiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao je ukidanje akciza, ali samo na mjesec dana.

SNSD protiv akciza na gorivo, Magazinović: U ovoj priči nema entiteta, svima je teško

SNSD protiv akciza na gorivo, Magazinović: U ovoj priči nema entiteta, svima je teško

Ovo je usvojeno na prijedlog delegatkinje SNSD-a Dušanke Majkić. Za su glasali delegati SNSD-a i HDZ-a što je bilo dovoljno za usvajanje.

Zakon je poslan na usaglašavanje. Komisiju koja je bila zadužena za usaglašavanje Zakona o ukidanju akciza sačinjavali su Saša Magazinović, Predrag Kožul, Dragan Bogdanić, Lidija Bradara, Dušanka Majkić i Amir Fazlić.

Dušanka Majkić i Dragdan Bogdanić (SNSD) nisu bili prisutni na današnjem sastanku.

Međutim, broj prisutnih bio je dovoljan za kvorum te je jednoglasno usvojeno ukidanje akciza na šest mjeseci sa mogućnošću produženja na tri mjeseca.

Saša Magazinović, jedan od predlagača ovog zakona u Predstavničkom domu,  kazao je da sada ovaj usaglašeni prijedlog mora biti izglasan u oba doma.

"Kada smo ovaj zakon predložili 9. marta ove godine, Predstavnički dom ga je isti dan usvojio po hitnoj procesuri. Od tada je prošlo 187 dana kako Dom naroda, prije svega SNSD pokušava na različite načine zaustaviti pojeftinjenje goriva u Bosni i Hercegovini. Budući da smo svaku njihovu prepreku preskočili, došlo je do toga da su oni ponudili 30 dana jeftinije gorivo, a mi insistirali na devet mjeseci", rekao je Magazinović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Ukoliko predsjedavajući domova ne sazovu sjednice u narednih par dana, to će, kako kaže Magazinović, uraditi mi zastupnici.

"Svako odsustvo konekcije sa realnim životom i politička bahatost je demonstrirana kroz dosadašnji tok procedure usvajanja ovog zakona kada su ljudi, prije svega iz SNSD-a, odbijali da glasaju da njihovim sugrađanima gorivo bude jeftinije.

Cijene goriva u BiH “skaču” iz dana u dan! Zašto vlasti to ne brine?

Cijene goriva u BiH “skaču” iz dana u dan! Zašto vlasti to ne brine?

Ne znam koji predstavnik građana može biti protiv ovakvog prijedloga koji su kao alat iskoristile brojne države. Ako je nekome u cilju da svoju bahatost dodatno demonstrira i glasa protiv ovakvog zakona usred izborne kampanje, to je njegov izbor. Moj je stav da je ovo trebalo biti usvojeno početkom marta", naglasio je zastupnik SDP-a.

Podsjetio je i da je nakon odluke Doma naroda o usvajanju ukidanja akciza na 30 dana tražio mišljenje građana.

"Osjećao sam potrebu da provjerim svoj stav. Za relativno kratko vrijeme više od 450 ljudi je glasalo na društvenim mrežama i 95 posto njih je kazalo da, ako neće biti ukidanje na šest mjeseci, onda neka se ne usvaja ništa jer ovo od 30 dana nije ni realno. Dok se zakon usvoji, stupi na snagu, usvoje podzakonski akti, proći će 30 dana.

To je bio način da se usvajajući zakon ne desi ništa", zaključio je Magazinović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije