Saša Magazinović: Danas je 195. dan borbe za jeftinije gorivo

3
A. S.
Saša Magazinović: Danas je 195. dan borbe za jeftinije gorivo
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Zastupnici Predstavničkog doma BiH i delegati Doma naroda BiH sakupili su potpise za sazivanje posebnih sjednica s jednom tačkom dnevnog reda - to je konačno usvajanje izmjena Zakona o akcizama kojim se ukidaju akcize na naftu i naftne derivate, što će za posljedicu imati niže cijene goriva u narednih šest mjeseci.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu BiH, kratko se i jutros oglasio na Facebooku, dodajući da ima provjerenu informaciju - da sjednica na kojoj trebamo potvrditi ukidanje akciza na gorivo još nije sazvana.

"Kako smo i obećali, predali smo potpise zastupnika - zahtjev za hitno sazivanje sjednica i Predstavničkog i Doma naroda.

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

Danas je 195-ti dan borbe za jeftinije gorivo!

Ovo su nove cijene goriva od jutros u Bosni i Hercegovini

Ovo su nove cijene goriva od jutros u Bosni i Hercegovini

Nadam se da će razum prevladati nad bahatošću i bezosjećajnošću. 9. marta, na prijedlog kluba SDP-a, je Predstavnički dom usvojio zakon kojim se ukidaju akcize. Umjesto da je tada posao završio i Dom naroda, razvlačen je proces da bi se danas vratili na naš tekst koji je konačno usaglašen.

Ova sjednica treba da traje 10 minuta. Nema rasprave. Samo da potvrdimo odluku. Toliko valjda mogu uraditi", napisao je Magazinović.

👉Provjereno - sjednica na kojoj trebamo potvrditi ukidanje akciza na gorivo još nije sazvana. ❗️Kako smo i obećali,...

Posted by Sasa Magazinovic on Tuesday, September 20, 2022

U kratkom pojašenjenju za portal Radiosarajevo.ba, Magazinović je otkrio i kada se nada da bi sjednica mogla biti sazvana.

"Po poslovniku, rok je tri dana. Vidjet ćemo", rekao je Magazinović za naš portal.

Podsjetimo, izmjene Zakona o akcizama u Predstavničkom domu BiH usvojene su u martu ove godine, međutim kasnije je Dom naroda BiH taj zakon usvojio u različitom tekstu jer je usvojen amandman Dušanke Majkić, delegata SNSD-a u Domu naroda BiH.

Taj amandman podrazumijevao je da akcize na naftu i naftne derivate budu ukinute svega 30 dana, umjesto šest mjeseci, kako je usvojeno u Predstavničkom domu BiH.

Obrazloženje delegata za smanjenje roka primjene zakona bilo je da je rok od šest mjeseci veliki i da je moguće da u tom periodu dođe do stabilizacije tržišta, te da znatno niže cijene nafte i naftnih derivata u dužem periodu mogu privući građane iz zemalja regiona, što može dovesti do nestašice ove vrste robe na domaćem tržištu.

Magazinović: Dušanka Majkić predložila da ukidanje akciza traje samo 30 dana

Magazinović: Dušanka Majkić predložila da ukidanje akciza traje samo 30 dana

S obzirom na to da su u dva doma parlamenta BiH usvojena dva različita teksta zakona bilo je neophodno njihovo usaglašavanje, zbog čega je formirana Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u kojoj su učestvovala tri delegata Doma naroda i tri poslanika Predstavničkog doma.

Ova komisija nedavno je završila taj posao i usaglasila zakon na način da će njegova primjena trajati 60 dana s mogućnošću produženja još tri mjeseca i u suštini na kraju su usaglašene i usvojene izmjene Zakona o akcizama onako kako je bilo predloženo i usvojeno još u martu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Na kraju, da bi ove izmjene Zakona o akcizama stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Predstavnički i Dom naroda BiH, zbog čega će biti i zatraženo sazivanje hitne sjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije