NiP: Tražimo hitnu reakciju na terorisanje povratnika u RS, na potezu je Radončić

Radiosarajevo.ba
NiP: Tražimo hitnu reakciju na terorisanje povratnika u RS, na potezu je Radončić
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Godišnja konferencija stranke Narod i pravda

 Povodom konstantnog terorisanja i zastrašivanja povratnika na području bh. entiteta Republika Srpska, a posebno u gradovima istočne Bosne kao što su Srebrenica i Višegrad, iz Naroda i Pravde pozivaju odgovorne da reagiraju i iskoriste sve svoje ovlasti kako bi na zakonit i nedvosmislen način poručili da četničke pjesme, ikonografija i pucnjevi iz vatrenog oružja neće biti tolerisani.

„Sinoćnji snimci iz Srebrenice i Višegrada sigurno nisu poruka mira što bi se očekivalo u blagdanskoj atmosferi jednog od najznačajnijih vjerskih praznika. Ono što smo gledali sinoć i što gledamo već nekoliko godina nije ništa drugo do sijanje straha, mržnje i nesigurnosti među sve dobronamjerne ljude, a posebno među bošnjačke povratnike u istočnoj Bosni“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Provokacija: Kolona vozila uz glasnu muziku prošla pored mezarja u Potočarima

Iz ove stranke pozivaju sve odgovorne da hitno reagiraju i na zakonit, institucionalan i nedvosmislen način pošalju poruku kako četnička ikonografija, pjesme i pucnjevi iz vatrenog oružja neće proći nekažnjeno.

„Pozivamo sve bošnjačke političke predstavnike da podvuku crtu i jasnu kažu da postoji crvena linija ispod koje se ne smije ići. Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić ima dovoljno nadležnosti i političke odgovornosti da zatraži od nadležnih institucija da zabrane ovakva gnusna okupljanja, pucnjavu iz vatrenog oružja usred grada, te da insistira na zabrani Četničkog ravnogorskog pokreta na području BiH“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Terorisanje povratnika iz godine u godinu redovito se prešućuje i ignoriše, a osim toga izostaju i konkretni potezi uz sveprisutno pravdanje kako nadležni nisu nadležni.

Ravnogorski pokret uz gusle i pucnje iz topa obilježio Badnje veče u Višegradu

„Tražimo od ministra sigurnosti BiH da insistira od agencija za provođenje zakona, od SIPE do OSA-e, kao i od entitetske policije RS-a, da zaustave ovo divljanje. Osim operativne, Radončić ima i političku i moralnu obavezu da stane u zaštitu potlačenih i da ukaže na radikalizam četničkih organizacija. Poruke kako su sarajevski imami radikalni i šutnja na ovakve divljačke pohode radikalnih hordi po Srebrenici i Višegradu šalju u svijet iskrivljenu poruku“, dodaje se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde podsjećaju da je Ministarstvo pravde i uprave KS pokrenulo zahtjeve prema registarskim sudovima u Republici Srpskoj za zabranu rada 16 udruženja koji u svom nazivu imaju odrednicu ravnogorski ili četnički pokret. Također, institucije KS podnijele su krivičnu prijavu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad zbog obilježavanja godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihajlovića.

„Tražimo od svih probosanskih i dobronamjernih snaga na svim nivoima da učine sve kako bi se ove radikalne horde zabranile na području cijele BiH. Ako su zarad raspodjele pozicija i vlasti pristali da šute i stave pod tepih ovakve inicijative, zahtijevamo da to jasno priznaju. Narod koji je preživio genocid nema luskuz šutnje i bježanja od odgovornosti“, kaže se na kraju saopćenja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije