NiP traži objašenje od sarajevske općine: Kome su se dijelili paketi hrane?

6
Radiosarajevo.ba
NiP traži objašenje od sarajevske općine: Kome su se dijelili paketi hrane?
Foto: Facebook / Narod i pravda / Ilustracija

Iz Naroda i Pravde Novi Grad Sarajevo zatražili su da Općina Novi Grad Sarajevo javnosti dostavi potpunu informaciju u vezi navoda o podjeli paketa sa namirnicama od strane Civilne zaštite Općine Novi Grad, uoči izbora za Savjete mjesnih zajednica, koji su zakazani za 20. mart 2022. godine.

U Narodu i Pravdi navode da su zabrinuti svjedočanstvima mještana novogradskih naselja u kojima se ističe da pripadnici Civilne zaštite Novi Grad dijele pakete sa prehrambenim namirnicama i drugim potrepštinama, pri čemu je nekim namirnicama navodno, istekao rok trajanja.

„Ova svjedočanstva prenijeli su i pojedini bosanskohercegovački mediji, ali Općina Novi Grad nije našla za shodno da reagira i građanima pruži tačnu i pravovremenu informaciju. Također, tražimo da se provjere indicije da su članovi Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo koji su službenim vozilima dijelili pakete sa spornim namirnicama ujedno i kandidati na izborima za Savjete mjesnih zajednica. Ukoliko su takve indicije tačne, to je kršenje osnovnih demokratskih principa i zloupotreba javnih sredstava“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde Novi Grad.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

NiP Novi Grad Sarajevo postavlja pitanje na osnovu kojih kriterija je vršen odabir lica kojima su paketi uručeni.

„U vrijeme stalnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica, važno je i da svaka pomoć vlasti bude usmjerena prema stvarnim potrebama građana, a ne prema onima koji su politički podobni ili za kupovinu glasova. Zato Općina Novi Grad Sarajevo mora izaći sa jasnom informacijom, u kojoj ulozi su bili članovi Savjeta mjesnih zajednica, da li su i zašto bili privilegovani? Tražimo da se javnosti transparentno kaže koliko je takvih paketa podijeljeno i kojim licima? Pojedini članovi Savjeta mjesnih zajednica, uključujući i sekretare, uopće nisu bili upoznati sa podjelom paketa što ukazuje, u najmanju ruku, na netransparentnost. Također, ukoliko su tačni navodi da su dijeljene namirnice sa isteklim rokovima trajanja, tražimo da se provjere zalihe Civilne zaštite, te ispita da li ima još namirnica sa isteklim rokom i u kojim količinama“, navodi se u saopćenju.

Izbori za članove Savjeta mjesnih zajednica u općini Novi Grad zakazani su za nedjelju 20. marta 2022. godine. Ovi izbori su vrlo važni jer Savjeti mjesnih zajednica predstavljaju sponu sa općinskim organima i imaju važnu ulogu u izgradnji boljeg ambijenta za sve stanovnike novogradskih naselja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije