SDP i NiP se sastali sa bh. generalima: Zaštititi mir i ustavni poredak

4
Radiosarajevo.ba
SDP i NiP se sastali sa bh. generalima: Zaštititi mir i ustavni poredak
UG BiH / Udruženje generala BiH

U skladu sa svojim zaključcima Udruženje generala Bosne i Hercegovine je danas nastavilo susrete sa probosansko-hercegovačkim i patriotskim strankama u Bosni i Hercegovini.

Saopćenje UG BiH prenosimo u cijelosti: 

U sjedištu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine imali smo iscrpne i plodonosne razgovore po pitanju narušene društve-političke i sigurnosne situacije u našoj državi, prouzrokovanom neustavnim potezima režima iz bh. entiteta RS.

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Članovi Udruženja su gospodinu Nerminu Nikšiću iznijeli svoje stavove po pitanju aktuelne krize, te namjeru da od svih političkih subjekata traži da zaštita mira, ustavnog poretka, institucija i same države Bosne i Hercegovine budu apsolutni prioritet u njihovim aktivnostima.

Gospodin Nikšić je podržao aktivnosti našeg udruženja i iznio svoje, i stavove stranke na čijem je čelu vezane za trenutnu situaciju. Istakao je da SDP BiH u punom kapacitetu stoji pri stavu da se mora odbraniti mir, državnost, integritet i ustavno-pravni poredak naše države.

Po pitanju aktuelnih političkih pregovora, rečeno je da se neće dozvoliti ni najmanji ustupak onima koji pokušavaju narušiti dostignuti nivo demokratije i napore koji se ulažu u demokratski razvoj Bosne i Hercegovine kao multi-kulturnog i prosperitetnog društva. Potcrtano je da se SDP BiH zbog udara na ustavno-pravni poredak povukao iz pregovora o izmjeni Izbornog zakona, jer smatraju da se u ovim kriznim vremenima ne može razgovarati o tako važnim temama.

Na kraju susreta zaključeno je da svi moramo raditi na čuvanju mira, prosperiteta, međunarodnog subjektiviteta i teritorijalnog integriteta, te Ustava Bosne i Hercegovine.

Nakon završenog susreta u SDP BiH, delegacija UG BiH je sa istim ciljem posjetila i sjedište NiP, gdje smo se sastali sa predsjednikom NiP gospodinom Elmedinom Konakovićem i političkim direktorom gospodinom Rusmirom Pobrićem.

Gospodin Konaković se zahvalio članovima Udruženja generala Bosne i Hercegovine na aktivnostima koje provode po pitanju aktuelne krize, jer je to i očekivano od njih koji imaju veliko životno iskustvo, iskustvo iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, nesporan moralni kredibilitet i patriotizam prema Bosni i Hercegovini.

Istakao je da on lično, rukovodstvo i članstvo NiP imaju jasan i nepokolebljiv stav po pitanju ugrožavanja ustavno-pravnog poretka i mira, te da su u punoj mjeri angažovani kako u parlamentarnoj borbi za našu državu, tako i u kontaktima sa međunarodnim djelatnicima u kojima šire istinu o onome što se događa i što se događalo u Bosni i Hercegovini. Važan zadatak na kojima rade članovi Naroda i pravde, istakao je, je obilazak povratničkih naselja u bh entitetu RS.

Završavajući ovaj iscrpni i korisni susret, gospodin Konaković je dao punu podršku aktivnostima Udruženja generala Bosne i Hercegovine, te istakao da će Narod i pravda istrajati u ovoj našoj zajedničkoj borbi zajedno sa svim patriotskim bosansko-hercegovačkim institucijama, strankama i organizacijama.

U sastavu Udruženja generala Bosne i Hercegovine bili su predsjednik Rizvo Pleh, generali Mustafa Polutak, Džemal Merdan, Enes Husejnović i generalni sekretar Sadik Klinić", zaključeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije