NiP pozvao Tužilaštvo BiH da se uključi u istragu o nabavci kisika za bolnice u RS-u

3
Radiosarajevo.ba
NiP pozvao Tužilaštvo BiH da se uključi u istragu o nabavci kisika za bolnice u RS-u
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Iz Naroda i Pravde pozivaju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da se aktivno uključi u istragu o navodnom korištenju industrijskog umjesto medicinskog kisika u bolnica na području bosanskohercegovačkog entiteta RS.

"Navodi da je u bh. entitetu RS za liječenje pacijenata korišten industrijski umjesto medicinskog kisika morali bi biti istraženi od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine kako bi se objektivno utvrdilo činjenično stanje, te ukoliko postoje bilo kakve neregularnosti procesuirali odgovorni.

Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da se radi o slučaju prometa lijekova što je u nadležnosti države Bosne i Hercegovine, odnosno Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine, da se aktivnije uključe u ovaj slučaj. Aktuelna afera s kisikom još je jedan dokaz koliko je beskrupulozna i po vlastite građane opasna politika koalicije SDA-SNSD-HDZBiH. Zaista je zastrašujuća informacija da postoje bilo kakve neregularnosti u vezi sa opskrbom kisikom pacijenata koji se u ovo teško vrijeme pandemije bore za život u našim bolnicama", navodi se u saopćenju.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Iz Naroda i Pravde podsjećaju da se premijeru Vlade FBiH, Fadilu Novaliću i njegovoj zamjenici Jelki Milićević sudi upravo zbog malverzacija u vezi sa kupovinom respiratora u vrijeme pandemije.

„Iako sve vrijeme dok traje suđenje Novaliću i ostalima postoje pokušaji da se to suđenje predstavi kao antibošnjačko ili antidržavno, mi takve spinove odlučno odbacujemo. Umjesto principa 'ne dirajte vi naše lopove, pa nećemo ni mi vaše' mi pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokaže da ima hrabrosti raditi slučajeve visoke korupcije ma gdje da su se desili u našoj zemlji. Onaj ko je spreman kupiti neadekvatne respiratore, ko je spreman na bilo kakve malverzacije oko nabavke kisika za bolnice, nikad nije bio i ne može biti zaštitnik bilo kojeg naroda, niti mu treba dozvoliti da svoj kriminal zaklanja iza bilo kojeg kolektiviteta. To su ljudi koji su ugrozili živote naših roditelja, naše djece, prijatelja i komšija i obračun sa njima mora biti nemilosrdan da bismo pokazali da postoji granica ispod koje kao društvo nećemo ići", navodi se u saopćenja Naroda i Pravde.

Koliko je čvrsta i kako dobro funkcioniše koalicija SDA-HDZBiH-SNSD možda najbolje pokazuje, dodaju iz Naroda i Pravde, glasna šutnja iz SNSD-a kada je otkrivena afera 'respiratori', kao i šutnja SDA na aferu 'kisik'.

"Ta interesna koalicija svoj najveći potencijal pokazuje upravo u ovakvim situacijama jer bi najradije da ozakone princip da svako ima pravo da krade u svom dvorištu. Tu se pokazuje koliko i jedni i drugi i treći brinu o državi ili narodu. To se mora zaustaviti", stoji na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije