Iz UKC RS otkrili koji kisik koriste za liječenje pacijenata

6
Radiosarajevo.ba
Iz UKC RS otkrili koji kisik koriste za liječenje pacijenata
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / UKC RS/Ilustracija

Kisik koji se daje pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) nije štetan po zdravlje pacijenata i u skladu je sa svim potrebnim propisima, naglašeno je iz ove zdravstvene institucije u subotu. 

Iz UKC-a navode da je kisik isti kao onaj koji se upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Europi, te da pacijenti nemaju razloga za strah, pišu Nezavisne novine.

"Otkad postoji UKC RS koristi se isti kiseonik i ne stoje tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije virusa korona. Taj kiseonik koristi se u liječenju apsolutno svih pacijenata kojima je, nažalost, ponekad potreban", navode iz UKC-a.

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

U saopštenju UKC-a se navodi da su, prilikom raspisivanja tendera, dobili rješenje od Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine da je ponuđač adekvatan.

"Kada je UKC RS raspisivao tender, u skladu sa zahtjevanom dokumentacijom, dobili smo rješenje od Agencije za lijekove BiH da ponuđač ima rješenje da se bavi prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik", navode iz UKC-a.

Iz UKC-a dodaju da svi pacijenti primaju takav kisik i da je njime izliječeno na hiljade pacijenata.

"Još jednom odgovorno tvrdimo da nema razloga za strah, da kiseonik koji je u upotrebi u UKC Republike Srpske nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata", poručuju u saopštenju.

U saopćenju se dodaje da je širenje laži, neistina, straha i panike među stanovništvom Banja Luke i cijele RS, posebno među pacijentima i njihovim porodicama jako opasno.

"Upozoravamo sve one koji iz samo njima znanih razloga pokušavaju da ni iz čega stvaraju aferu, samo doprinose jos većem strahu pacijenata i porodica za njihovo zdravlje što uveliko odmaže našim ljekarima i medicinskom osoblju u borbi za njihovo zdravlje", ističe se u saopćenju.

Iz UKC-a napominju da zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi spasili svaki život tokom pandemije, a kiseonik igra veliku ulogu u tome jer samo danas je oko 200 ljudi u UKC RS na kiseoničnoj podršci, pišu Nezavisne novine.

"Apelujemo na sve one koji ne biraju ni cijenu, ni sredstva, da postignu samo njima poznat cilj, da kada za to koriste zdravlje ljudi, razmišljaju o posljedicama. Ljekari i medicinsko osoblje UKC RS osuđuju postupke koji su protiv zdravlja građana RS", stoji u saopštenju.

Iz UKC-a poručuju da ne žele da učestvuju u eventualnom obračunu proizvođača i dobavljača kiseonika.

"Na kraju da napomenemo ne želimo da učestvujemo u eventualnom obračunu proizvođača i dobavljača kiseonika na ovim prostorima, a na čiju stranu su se pojedinci svrstali", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije