Ministarstvo zdravstva RS odgovorilo na prozivke Draška Stanivukovića

0
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo zdravstva RS odgovorilo na prozivke Draška Stanivukovića
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Zgrada Vlade RS/Ilustracija

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS reagirali su na navode gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, koji tvrdi da u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC) kisik isporučuje firma koja ima dozvolu samo za uvoz tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika, kazavši da firma „TGT“ Tehnogas ima dozvolu za stavljanje u promet medicinskog gasa.

Uvidom u Registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine firma „TGT“ Tehnogas je nosilac dozvole za stavljanje u promet medicinskog gasa-kiseonika.

"Lijekovi koji imaju dozvolu za stavaljanje u promet u BiH, kao što je slučaj sa navedenim lijekom čiji je zastupnik ova firma, su lijekovi čiji su kvalitet efikasnost i bezbjednost dokazani. Registar Agencije je javno dostupan na zvaničnoj internet stranici te institucije" saopćili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, piše Srpskainfo.

Vučića iznerviralo pitanje novinarke iz BiH o Srebrenici, izderao se na nju: "Nemojte da izmišljate"

Vučića iznerviralo pitanje novinarke iz BiH o Srebrenici, izderao se na nju: "Nemojte da izmišljate"

Oni su dalje naveli da iako Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS nije nadležno za nabavku lijekova i medicinskih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova od početka pandemije marta 2020. godine je učinilo ogromne napore da se zdravstveni sistem u bh. entitetu RS, u prvom redu bolnice, reorganizuju.

Dodaju da je cilj bio da se svi ljudski resursi i kapaciteti stave na raspolaganje za liječenje oboljelih od virusa COVID-19 te da pacijenti dobiju adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS napominje da se svaka insinuacija i plasiranje zlonamjernih informacija u javnosti može smatrati direktnim ugrožavanjem zaštite zdravlja stanovništva i izazivanjem straha kod pacijenata i njihovih porodica, prenosi Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije