NiP: Pozivamo SBB da pročitaju šta su napisali

Radiosarajevo.ba
NiP: Pozivamo SBB da pročitaju šta su napisali
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Novogodišnja pres-konferencija stranke Narod i Pravda

Povjereništvo Naroda i pravde Kantona Sarajevu reagiralo je na istup SBB-a iz kojeg su ranije danas naveli da nije tačno da je nabavka višenamjenskog helikoptera plan šestorke, kojoj i SBB pripada.

Iz Naroda i pravde navode da će poštovati svaki dogovor koji se postigne unutar koalicije, ali da oni koji zaustavljaju nabavku helikoptera preuzimaju punu odgovornost za sve eventualne posljedice koje mogu nastati.

Podsjećaju da se radi o nabavci višenamjenskog helikoptera koji će, osim za potrebe MUP-a KS, biti korišten i za pomoć civilnom stanovništvu, gašenje požara, hitne medicinske transporte...

„To je jedna od konkretnih mjera koje je 'šestorka' dogovorila i potpisala prije nego je formirana vlast. Taj program u kojem tačno stoji nabavka višenamjenskog helikoptera, potpisale su sve stranke koje su dio vladajuće koalicije u KS, uključujući i SBB, i mi ih pozivamo da još jednom pričitaju šta su tačno potpisali kao i da ne krše koalicione dogovore. Od početka smo unutar 'šestorke' pravili kompromise i dogovarali se oko različitih tema. Ustupili smo i pozicije koje su nam pripadale kao stranci sa najvećim brojem glasova unutar 'šestorke'“, navedeno je u saopćenju.

Iz Naroda i pravde su poslali i dokument koji se odnosi na plan "šestorke" kada je u pitanju MUP KS. 

Dokument upućen iz Naroda i pravde - undefined

Foto: NiP: Dokument upućen iz Naroda i pravde

Osvrnuli su se i na stavove SDA i Asima Sarajlića, ali i nekih drugih stranaka, navodeći da su neosnovane i zlonamjerne njihove optužbe o sumnjivim tokovima novca.

Kanton Sarajevo prvi je u BiH, a opet na prijedlog Naroda i pravde, uveo dvostruke kontrole javnih nabavki. Onima za čije je kadrove sudski dokazano da su od tendera uzimali tri posto za sebe i stranku, poručujemo da smo uvijek spremni podastrijeti račune“, istaknuto je u saopćenju.

Najavili su da će zatražiti hitni sastanak „šestorke“ kako bi svi imali priliku da se izjasne o ovom pitanju, te se nadaju da pokušaj pravljenja afere u vezi kupovine helikoptera nije pokušaj skretanja pažnje s važnih tema poput stanja u Zavodu Pazarić i predstojeće tematske sjednice o stanju na KCUS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije