NiP o presudi Novaliću i ostalima: "Pokušali su uvjeriti javnost da se radi o ataku na Bošnjake"

9
Radiosarajevo.ba
NiP o presudi Novaliću i ostalima: "Pokušali su uvjeriti javnost da se radi o ataku na Bošnjake"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

"Presuda Suda Bosne i Hercegovine u slučaju 'Respiratori' kojom su premijer FBiH Fadil Novalić, direktor 'Srebrene Maline' Fikret Hodžić i bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne potvrđuje da bosanskohercegovačko društvo, od medija do sudova, ima snagu da se nosi i sa nasloženijim oblicima visoke korupcije", navodi se u reakciji Naroda i Pravde nakon presude.

Kako navode u saopćenju, "aferu 'Respiratori' otkrili su upravo mediji i njihova uloga u ovom slučaju je bila od izuzetne važnosti jer su institucijama države jasno ukazali na malverzacije u vezi sa nabavkom respiratora i to u jeku pandemije".

"Iako su novinari koji su otkrili aferu bili izloženi najrazličitijim pritiscima i kampanjama, kao i samo Tužilaštvo BiH, prvostepena osuđujuća presuda pokazuje da bosanskohercegovačko društvo ima kapacitete, od hrabrih pojedinaca do institucija, koji se mogu nositi sa najsloženijim oblicima korupcije i uspješno ih procesuirati. Ovo je važan iskorak i jasna poruka svim nosiocima odgovornih funkcija – svaka korupcija i pljačka javnih dobara će biti sankcionirana", navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Iz ove stranke ističu da se u aferi 'Respiratori' radi o nečemu što nadilazi korupciju i pljačku javnih dobara jer su u vrijeme globalne pandemije ljudi prikopčavani na respiratore koji su nabavljeni na nezakonit način i koji nisu odgovorali potrebama zdravstvenih institucija koje su bile nosioce borbe protiv pandemije.

"Naši najmiliji, naše majke, očevi, djeca su prikopčavani na ovakve respiratore iako su hrabri medicinski radnici jasno ukazali na samom početku da oni nisu primjereni za takve pacijente. Nažalost, da bi se pokazala opravdanost nabavke ovakvih respiratora, pojedine zdravstvene institucije su nastavile da ih i dalje koriste u svom radu. Očekujemo da se sada, kada je jasno na koji kriminalan način su respiratori nabavljeni, nadležni pozabave ovim pitanjem.

Činjenica da je BiH imala izuzetno visoku stopu smrtnosti tokom pandemije, hiljade ljudskih života, svi oni koji nisu preživjeli ove respiratore, obavezuju nas na to", dodaje se u saopćenju.

Ambasada SAD o presudi Novaliću: Laž je da smo utjecali na proces

Ambasada SAD o presudi Novaliću: Laž je da smo utjecali na proces

Kampanja koja je vođena sa ciljem opravdavanja nabavke ovakvih respiratora i oslobađanja optuženih bila je posebno prljava te će, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde, ostati zabilježena kao primjer beščašća, ucjena, spinova i pokušaja da se korupcija i kriminal sakriju iza stradanja cijelog naroda.

"Tokom cijelog procesa, od otkrivanja afere do iznošenja završnih riječi, optuženi su, zajedno sa moćnom paradržavnom strukturom, pokušali uvjeriti javnost da se radi o ataku na Bošnjake pokušavajući vlastiti kriminal sakriti iza stradanja cijelog naroda. Odlučno smo odbijali i sada odbijamo ovakve navode – upravo su osuđeni na čelu sa premijerom Novalićem odlučili da hiljade Bošnjaka prikopčavaju na neadekvatne respiratore ne mareći ni za njih ni za njihove porodice.

Krivotvorenje faktura, laži u javnosti, paprena cijena koja je plaćena za neadekvatne respiratore jasno su ukazivali da iza svega stoji brutalna pljačka u jednom od najtežih momenata za nas i našu zemlju. Oni koji su bili spremni iskoristiti pandemiju za pljačku vlastitog naroda trajno gube pravo da govore u ime tog naroda a kamoli da se kriju iza naroda. Podmetanja i spinove da se radi o presudi koja je plod miješanja stranaca gledamo upravo u tom svjetlu – kao nastavak prljave kampanje sad već osuđenih osoba i struktura koje stoje iza njih", navodi se na kraju saopćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije