Vidović o presudi Novaliću: Ovo je politička optužba koju su podržali Konaković, Nikšić, Čović i SAD

15
Radiosarajevo.ba
Vidović o presudi Novaliću: Ovo je politička optužba koju su podržali Konaković, Nikšić, Čović i SAD
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vasvija Vidović

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme F.H. Srebrena malina Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa, dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalić je presudom, koju je izrekao presjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić, osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Vasvija Vidović, advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, optuženog u predmetu "Respiratori" izjavila je da je razočarana stanjem u pravosuđu.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

"Prije svega, nisam iznenađena presudom jer je ranije izašla u javnost, to s jedne strane, a s druge strane je meni kao dobrom posmatraču političkih zbivanja u našoj zemlji od samog početka bilo jasno da postoji plan koji ima određen cilj. Na samom početku predmeta sam rekla da su na Fadila Novalića usmjereni protivnici Federacije.

Ljudi ovo je jedna ozbiljna situacija, smatram da se radi o političkom projektu, optužbe u ovom slučaju su podržali svojim izjavama: Predsjednik FBiH Marinko Čavara, Dragan Čović, Hrvatski narodni sabor je davao kvalifikacije događaju, Elmedin Konaković, Edin Forto i Nermin Nikšić, a na kraju i ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Žalosno, to je protiv svih pravila da se upliću u jedan predmet, a zašto je to tako, pokazat će vrijeme. Žalosna sam da su sudije donijele ovakve odluke, a od sudije Perića, nisam ni očekivala drugačiju odluku. Ovo što ste čuli danas od sudije koji je izlagao u potpunosti se ne slaže sa onim što je pročitao sudija Perić. On je potpuno drugačije iznio presudu, bilo je puno komentara koji ne prolaze. Presuda nije pravosnažna, uložit ćemo žalbu.

Novalić, Solak i Hodžić su krivi. Miličević nije: Koliko treba platiti Srebrna malina?

Novalić, Solak i Hodžić su krivi. Miličević nije: Koliko treba platiti Srebrna malina?

Vidović je objasnila i za šta se tereti Novalić.

"Premijer Novalić je proglašen krivim za zloupotebu položaja, tj. da je postupao mimo propisa, mimo ovlaštenja u namjeri da ostvati imovinsku korist sebi ili drugima, a za to nema dokaza niti je Sud dao adekvatno obrazloloženje.

Zabirnuta sam stanjem pravosuđa, sudije koje nemaju iskustva daju presude što je ovdje slučaj. Ovaj sudija je potvrdio optužnicu za Dobrovoljačku, nemam šta više za reći", dodala je Vidović.

Podsjećamo, Fadil Novalić nije pojavio danas u Sudu BiH te nije prisustvovao izricanju presude.

"Stranke po zakonu nisu obavezne da dođu na objavljivanje presude. Novalić je jutros imao neodložnog posla, nije mogao doći u ovo vrijeme, zato sam došla ja i kolegice. Nije on neko ko bi izbjegavao suđenje, jednostavno se desilo tako", zaključila je Vidović.

Atmosfera ispred Suda BiH nakon presude u aferi #respiratori

Posted by Radio Sarajevo on Wednesday, April 5, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije