Afera "Respiratori": Jelka Miličević oslobođena optužbi

9
Radiosarajevo.ba
Afera "Respiratori": Jelka Miličević oslobođena optužbi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Jelka Miličević dolazi jutros u Sud

U prvostepenom postupku pred Sudom BiH u aferi “Respiratori” federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora, vlasnik Srebrene Maline Fikret Hodžić na pet godina, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina. "Srebrena malina" mora platiti 200.000KM kazne. 

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi.

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu Fadilu Novaliću i drugima, optuženima za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad prilikom uvoza respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa. 

Zbog velikog vođe sve bilo zabranjeno: Znate li šta su uradili Zorici Kondži zbog Tita?

Zbog velikog vođe sve bilo zabranjeno: Znate li šta su uradili Zorici Kondži zbog Tita?

Kako je Sud odlučio, krivi su Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline". Presuda je prvostepena što znači da na nju postoji mogućnost žalbe.

Podsjetimo, Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima "zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje", dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

"Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće", navodi se u optužnici Državnog tužilaštva.

U završnim riječima, Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo odgovornost optuženih, ističući da je 10,5 miliona iz budžeta protraćeno. Odbrane optuženih zatražile su oslobađajuću presudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije