NiP o aferi "Olovka": Nećemo dozvoliti da nas Efendić i SDA uvuku u političko blato

3
Radiosarajevo.ba
NiP o aferi "Olovka": Nećemo dozvoliti da nas Efendić i SDA uvuku u političko blato
Arhiv / Narod i Pravda

Navodi načelnika Novog Grada Semira Efendića u vezi s konstituirajućom sjednicom Općinskog vijeća Novi Grad služe isključivo da bi se pažnja javnosti skrenula s nezakonitog izbora predsjedavajućeg Općinskog vijeća i niza neregularnosti koje su obilježile konstituirajuću sjednicu. Nažalost, još jednom smo svjedočili nizu neregularnosti i sumnjivih političkih trgovina kojima se već godinama služi i načelnik Semir Efendić i SDA, saopćeno je danas iz Naroda i pravde. 

Dodaju kako su navodi da su svi vijećnici stranaka četvorke glasali istom olovkom netačni i to je, kako kažu, vidljivo i iz snimaka koje je Efendić montirao i objavio.

"Podsjećamo da je opozicija na kraju imala ukupno 15 glasova pa je jasno kako nema tog snimka na kojem su svi vijećnici glasali istom olovkom. Kako smo ranije bili izloženi različitim manipulacijama u režiji Efendića poduzeli smo sve neophodne mjere kako bi proces izbora koliko je moguće bio transparentan. Na samom početku konstituirajuće sjednice SDA i Efendić su pokazali da se neće držati političkog bontona i da žele u potpunosti kontrolirati proces glasanja", saopćeno je iz NiP-a. 

Kako je sekretar Općinskog vijeća potvrdio, sastanak predstavnika stranaka koje su osvojile vijećničke mandate održan je 8. januara 2021. godine gdje su bili, navodi se iz NiP-a, prisutni šefovi svih klubova koji čine Općinsko vijeće Novi Grad.

Tada je dogovoreno da se na prvoj sjednici konstituira i Komisija za izbor i imenovanje te da istu treba da čine predstavnici sedam prvih stranaka po izbornim rezultatima sa čim su se svi prisutni i složili. 

"Nakon što su predstavnici SDA na konstituirajućoj sjednici uvidjeli da će oni zajedno sa još šest članova drugih stranaka imati većinu u OV, "silujući" demokratiju naprasno su odustali od dogovora. Na konstituirajućoj sjednici izabrano je rukovodstvo na način da su i načelnik Općine i predsjedavajući Vijeća iz reda istog konstitutivnog naroda, što je protivno članu 37. Ustava Kantona i članu 35. Statuta Općine Novi Grad.

Vanredna sjednica koja je uslijedila odmah nakon konstituirajuće sjednice, možda ponajbolje govori o kakvom načinu vladavine ili bolje reći o kakvoj bahatosti se radi od strane SDA. Spomenuta sjednica je održana na način da istoj nije prethodio poziv kako to nalaže član 72. stav 2. i član 73. stav 3. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Novi Grad. Štaviše, nakon što su upozoreni od strane vijećnice Ajše Saračević i vijećnika Adija Škaljića da vijećnicima nije dostavljen poziv u skladu sa Poslovnikom, novoizabrani predsjedavajući vijeća Taib Delalić kao i sekretar vijeća Elvir Kosovac su izjavili da isti nema ni potrebe dostavljati što javnost također može vidjeti na snimku sjednice", saopćeno je danas iz NiP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije