NIP: "Ministrica Hota-Muminović smeta SDA jer je njen rad otkrio višedecenijski javašluk"

3
Radiosarajevo.ba
NIP: "Ministrica Hota-Muminović smeta SDA jer je njen rad otkrio višedecenijski javašluk"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Naida Hota Muminović

Iz stranke Narod i pravda smatraju da ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović smeta SDA jer je "njen rad otkrio njihovu nesposobnost i višedecenijski javašluk".

Iz NIP-a tvrde Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS predstavlja jednu od najsvjetlijih tačaka zbog suštinske razlike u načinu vođenja institucija i upravljanja javnim resursima i sredstvima građana Kantona Sarajevo.

"Domaćinskim odnosom prema javnom novcu, kvalitetnim upravljanjem i vizijom razvoja odgojno-obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo u prethodnom periodu Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS predvođeno ministricom Hota Muminović ostvarilo je vidljiv i mjerljiv napredak u brojnim segmentima svog djelovanja i nadležnosti, što očigledno smeta onima koji su sistemski i konstantno urušavali obrazovni sistem proteklih dvadeset godina", naveli su.

Snažan zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Snažan zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

S tim u vezi, Kantonalni odbor Naroda i Pravde Sarajevo želi podsjetiti javnost na neka od ključnih postignuća Ministarstva za odgoj i obrazovanje u mandatu ministrice Hota Muminović:

"Prvo, započeta je reforma obrazovnog sistema u KS, što nije popularan proces ali jeste generacijski poduhvat i najveći čin patrotizma, koji će dugotrajno osposobiti i osnažiti bosanskohercegovačku djecu i omladinu i učiniti je spremnijom da se suoči sa savremenim izazovima, prije svega razvijajući im brojne vještine potrebne za novo vrijeme. Reforma podrazumijeva i razvijanje kritičkog mišljenja koje nove generacije treba osposobiti da ne dozvole da njima upravljaju ljudi koji niti imaju sposobnosti niti etičkih vrijednosti, a ponajmanje vizije za razvoj sistema i jačanje državnih institucija.

Drugo, institucionalna posvećenost i briga o ranjivim kategorijama našeg društva jedno je od obilježja mandata ministrice Hota Muminović. Ilustracije radi, broj angažovanih asistenata u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, tokom njenog mandata je gotovo učetverostručen (84 asistenta u 2020/2021, 365 asistenata u školskoj 2023/24).

Nakon skandalozne objave o djeci s poteškoćama u razvoju: Evo šta kažu iz resornog ministarstva...

Nakon skandalozne objave o djeci s poteškoćama u razvoju: Evo šta kažu iz resornog ministarstva...

S ciljem istinitog informisanja javnosti, držimo bitnim istaći da je prije mandata Trojke broj asistenata u nastavi angažovanih sredstvima iz budžeta u školskoj 2018/2019. godini bio nula (0).

Treće, pokrenute su rekonstrukcije svih škola, kao i opremanje kabineta predmetne nastave. O tome će najbolje svedočiti učenici i nastavnici. Vjerovatno je to i zasmetalo opoziciji u KS, jer su brojni građani Kantona Sarajevo već prvog dana škole mogli uvidjeti razliku kroz brojne infrastrukturne promjene u našim školama.

Četvrto, odgoj i obrazovanje predstavlja trajnu opredijeljenost i jednu od temeljnih politika Naroda i Pravde. O tome svjedoči kako prošlogodišnji tako i ovogodišnji program finansiranja nabavke udžbenika za sve učenike osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, s ciljem podizanja učeničkog standarda. Po uzoru na Kanton Sarajevo i drugi kantoni su pokrenuli slične programe, što nas posebno raduje, da se preuzimaju pozitivne prakse i rješenja koje provode naši ministri i ministrice.

Naida Hota-Muminović: 'Besplatni udžbenici sada su dostupni za svu školsku djecu'

Naida Hota-Muminović: 'Besplatni udžbenici sada su dostupni za svu školsku djecu'

Također, uvedena je i subvencija za svu vrtićku djecu, koja danas imaju obezbijeđeno plaćanje razlike cijene za boravak u privatnim vrtićima. Uspostavom EMIS sistema uveden je red kod upisivanja djece u škole i vrtiće. S obzirom na broj prijava i obimnost procesa, jasno je da može doći i do nenamjerne greške i propusta, ali je riječ o rijetkim iznimcima koji se nastoje pravovremeno riješiti.

Uspostavljanje sistema bolan je proces za sve koji su navikli na nered i sigurno je da će trebati vremena da se naviknu na njega.

I na kraju, peto, naša povijest i nacionalni predmeti nisu niti će ikada biti predmet političke trgovine, za razliku od onoga čemu smo svjedočili proteklih godina. Sistemskim pristupom, posebno o pogledu razvoja kulture sjećanja, te institucionalnim pristupom i razvojem nastavnih materijala i sadržaja jačamo svijest naše omladine o najvažnijim periodima naše domovine i historijskim borbama za nezavisnost i očuvanje Bosne i Hercegovine. Nove generacije, učeći o istinskim herojima našeg grada i države, dobijaju nove uzore i shvataju razliku između njih i današnjih opozicionih populista koji nastoje jeftinim spinovima i populističkim istupima skrenuti pažnju sa svoje višegodišnje nesposobne vladavine i rasipanja javnog novca", saopćeno je iz NIP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije