Nikšić odbacuje tvrdnje o nedostatku novca za Srebrenicu: 'Obilježavanje genocida je prioritet'

4
Radiosarajevo.ba
Nikšić odbacuje tvrdnje o nedostatku novca za Srebrenicu: 'Obilježavanje genocida je prioritet'
Foto: Kolaž / Nermin Nikšić odgovorio Hamdiji Fejziću

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, oštro je reagovao na navode o nedostatku financijskih sredstava za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

U svojoj objavi na Facebooku, premijer je istaknuo da je Vlada FBiH osigurala najznačajnija sredstva ikada za tu svrhu te je demantirao tvrdnje Hamdije Fejzića.

"Naglašavam da obilježavanje 11. jula nije upitno niti će biti. Vlada FBiH je osigurala sredstva, a dodatno ćemo financirati infrastrukturne projekte i podržati razvoj Memorijalnog centra", poručio je premijer Nikšić.

Određen pritvor uhapšenima u akciji "Omerta", dovezeni u KPZ Zenica

Određen pritvor uhapšenima u akciji "Omerta", dovezeni u KPZ Zenica

Fejzić, koji je prema Nikšićevim riječima obavljao značajne dužnosti u Srebrenici, uključujući i ulogu u Fondaciji te bivšeg zamjenika načelnika Općine, nije, kako tvrdi premijer, zatražio dodatna sredstva niti uputio nikakve zahtjeve Vladi FBiH vezane za organizaciju komemoracije i kolektivne dženaze.

Objavu Nermina Nikšića objavljujemo u cijelosti. 

"Već sam navikao na laži i ničim utemeljene optužbe. Najčešće ne reagiram jer ne želim na taj način davati na značaju onima koji iz raznih razloga iznose laži u koje ni sami ne vjeruju. Ali kada se radi o Srebrenici, s obzirom na osjetljivost i važnost teme, smatram svojom obavezom da se oglasim.

Naime, radi se o medijskim naslovima na osnovu izjave g. Hamdije Fejzića, predsjednika Organizacijskog odbora obilježavanja genocida u Srebrenici 11. jula. G. Fejzić treba da pojasni i obrazloži svoju izjavu da postoji problem finansiranja i da se do sada 'nikada nije desilo da smo u ovakvoj krizi.'

Hamdija Fejzić "zaledio" funkciju predsjednika UO Memorijalnog centra Srebrenica

Hamdija Fejzić "zaledio" funkciju predsjednika UO Memorijalnog centra Srebrenica

Odgovorno tvrdim da je Vlada FBiH za Srebrenicu, uključujući godišnjicu obilježavanja genocida, u zadnjih godinu dana osigurala najznačajnija sredstva ikada. Od Organizacionog odbora nikada nismo zaprimili akt koji bi upućivao na bilo kakav nedostatak sredstava i navodnu upitnost održavanja komemoracije i kolektivne dženaze. Bez obzira na izjave i namjeru Hamdije Fejzića, komemoracija i kolektivna dženaza nisu i neće doći u pitanje. Štoviše, osiguravaju se dodatni infrastrukturni sadržaji kako bi se unaprijedilo organiziranje cjelokupnog događaja.

G. Fejzić, kao aktuelni predsjednik Organizacionog odbora, dojučerašnji predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra te trenutni član istog, direktor Fondacije, te bivši zamjenik načelnika Općine Srebrenica, što je dužnost koju je obnašao do smjene u novembru prošle godine, ima cjeloviti uvid, ali i pozicije od najznačajnije odgovornosti za procese u Srebrenici. Niti sa jedne od ove četiri pozicije se nije obratio Vladi FBiH zahtjevom bilo koje vrste koji bi sugerisao na poteškoće u organiziranju godišnjice genocida, a mogao je.

Konačno, g. Fejzić može posvjedočiti da Vlada FBiH ima konstruktivan odnos i prema njemu lično i da su uvažavani zahtjevi koji su dolazili od njega personalno. Ovim putem pozivam sve članove Organizacionog odbora da se izjasne o njegovim tvrdnjama te da iznesu tačne informacije u vezi sa finansiranjem obilježavanja genocida. Još jednom naglašavam da obilježavanje 11. jula nije upitno niti će biti.

Također, pored odobrenih sredstava želim najaviti da će Vlada FBiH za pripremu i obilježavanje 30. godišnjice genocida osigurati poseban fond sredstava za unapređenje infrastrukture, dodatnu podršku i razvoj Memorijalnog centra, te svih popratnih sadržaja", napisao je Nermin Nikšić na svom Facebook profilu. 

Već sam navikao na laži i ničim utemeljene optužbe. Najčešće ne reagiram jer ne želim na taj način davati na značaju...

Posted by Nermin Nikšić on Tuesday, June 25, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije