Emir Suljagić podijelio fotografiju: 'Nažalost, mnoge moje komšije još uvijek nisu sišle s brda'

10
Radiosarajevo.ba
Emir Suljagić podijelio fotografiju: 'Nažalost, mnoge moje komšije još uvijek nisu sišle s brda'
Foto: AA / Emir Suljagić

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se danas, 20. juna na platformi X (bivši Twitter) i podijelio fotografiju brda iznad Srebrenice.

Naime, s brda na fotografiji ubijani su Srebreničani.

"Prije dvadeset devet godina, ovo brdo bilo je golo i načičkano artiljerijom. Nemoguće je nabrojati koliko je ljudi ojađeno sa ovog mjesta. Danas šuma buja i ožiljci izgledaju kao da su zarasli.

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

Ali nažalost, mnoge moje komšije još uvijek nisu sišli s tog brda. Još uvijek su tamo, u julu 1995. godine", napisao je Suljagić.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) zločin u Srebrenici označen je kao genocid koji su počinili pripadnici vojske Republike Srpske, a Srbija (tada u zajednici s Crnom Gorom) označena je kao odgovorna što nije učinila ništa da se genocid spriječi i da kazni počinitelje.

Za genocid i zločine u Srebrenici nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka pred međunarodnim sudovima, uključujući i UN-ov Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, osuđeno je više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora. Među osuđenim na doživotne kazne zatvora su i prvi predsjednik entiteta RS Radovan Karadžić i general vojske RS-a Ratko Mladić.

Podsjetimo, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić saopćio je da je u srijedu, 19. juna, saslušan u sjedištu zvorničke policije zbog navoda da je pozvao policajca i rekao da mu prijeti. 

Više možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije