Nikšić o odlukama Schmidta: Uvođenjem praga za ulazak u DN, prekršile bi se presude Evropskog suda

3
Radiosarajevo.ba
Nikšić o odlukama Schmidta: Uvođenjem praga za ulazak u DN, prekršile bi se presude Evropskog suda
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić i Vojin Mijatović

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH komentarisao je mjere koje bi, prema navodima medija, visoki predstavnik Christian Schmidt trebao nametnuti za ponovno funkcioniranje Federacije BiH, 

"Sinoć sam svojim statusom nastojao da ne komentarišem glasine koje su dolazile i do mene, a koje u našem razgovoru gdin Schmidt nije spomenuo nijednom rječju.

Naprotiv, rekao je da nije donio odluku, da hoće da sasluša svakoga, te da ćemo razgovarati u sljedećoj sedmici.

Međutim, prijedlog koji su pravni eksperti iz OHR danas predstavili predstavnicima SDP-a i NS, koji je u međuvremenu postao dostupan i javnosti, a za koji su i danas tvrdili da nije konačan prijedlog nego samo jedna od ideja ne dopušta šutnju, ne dopušta podjelu na poziciji i opoziciju, ne dopušta ničije nijemo posmatranje.

Ovo je spisak mjera koje će visoki predstavnik Schmidt nametnuti: Mijenja se Ustav FBIH?

Ovo je spisak mjera koje će visoki predstavnik Schmidt nametnuti: Mijenja se Ustav FBIH?

Mi u SDP smo uvijek do sada bili čuvari vrijednosti multetničke Bosne i Hercegovine, slobode i prava svakog čovjeka da se izjašnjava prema svom osjećaju, te ravnopravnosti svih naših građana na području cijele Bosne i Hercegovine.

To što smo uvijek bili za civilizirani dijalog, zastupali svoje stavove i nastojali argumentima doći do evropskih demokratskih rješenja nikome ne daje za pravo da misli kako ćemo nijemo posmatrati urušavanje svih civilizacijskih normi i multietičnosti Bosne i Hercegovine.

Ne, oko ovih principa sa Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine nema cjenkanja, nema pregovaranja i mi od svojih ideala nećemo odstupiti ni milimetra.

Spremni smo ih braniti pred svim svjetskim sudovima, pred Evropskim parlamentom, parlamentima demokratskih zemalja, ali još važnije branit ćemo ih svim silama i ovdje u Bosni i Hercegovini, kako u institucijama Bosne i Hercegovine tako i na ulici, protestima zajedno sa svim građanima kojima je stalo do normalne Bosne i Hercegovine.

Prijedlog o izmjeni načina biranja delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH za SDP BiH je nazadan, antievropski i neprihvatljiv u svakom smislu. Princip po kojem se kantonima u kojim živi manji broj pripadnika konstitutivnog naroda u odnosu na neki zacrtani prag uskraćuje ustavno pravo da budu izabrani u Dom naroda FBiH je neustavan i pogrešan.

Na ovaj način, umjesto da štiti Dejtonski sporazum, što je njihova osnovna zadaća, OHR nagrađuje one koji ga krše. Biće nagrađeni oni koji su ustrajno sprečavali provođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma i povratak svih na svoje.

Pošto su 'uspješno' spriječili masovniji povratak i zadržali broj pripadnika 'drugih' naroda na što manjem broju, oni predstavnici manjinskih konstitutivnih i povratničkih zajednica koji nisu poslušali svoje etno-poglavice i vratili se u svoje ili ostali na svome biće uskraćeni za mogućnost izbora u Dom naroda FBiH. Nagrađeni će biti oni koji su osigurali opstanak etnički 'čistih' zajednica.

Svi pripadnici konstitutivnih naroda u sredinama u kojim su u manjini, suočeni su sa izglednom šansom da neće moći, u skorijem roku, biti izabrani u Dom naroda. Tako će oni koji su čuvari temeljne bosanskohercegovačke vrednote, njene multietničnosti, biti kažnjeni i onemogućeni da budu birani u Dom naroda, umjesto da se tim zajednicama osigura dodatna podrška i tzv. pozitivna diskriminacija.

Posebno naglašavam da bi se uvođenjem praga za ulazak u Dom naroda FBiH direktno prekršile presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, Zornić, Šlaku i Pilav, od kojih svaka nalaže osiguranje mogućnosti svim građanima da budu birani u zakonodavnu vlast, neovisno o njihovom identitetu.

Na kraju, OHR svojom odlukom praktično osigurava HDZ vlast u idućim godinama, možda i decenijama. Po principu koji se nudi, HDZ BiH će sa nekih 100.000 glasova imati punu kontrolu nad političkim procesima u FBiH, dok npr. stranke koje su okupljene oko ujedinjene opozicije niti sa svojih 500.000 glasova nemaju garanciju bilo kakvog utjecaja i kontrole procesa u zakonodavnoj vlasti.

Slaven Kovačević: Svojim odlukama Schmidt će izvršiti udar na suverenitet BiH!

Slaven Kovačević: Svojim odlukama Schmidt će izvršiti udar na suverenitet BiH!

Ako se ovo zove evropskom praksom, onda molim OHR da nam pokaže gdje to još u EU ima princip prema kojem se stranci sa pet puta manje glasova nudi veće garancije za učešće u vlasti od stranke ili grupe koja uživa podršku višestruko većeg broja glasača? Svojim prijedlogom OHR nagrađuje one koji blokiraju Federaciju BiH već godinama, a kažnjava konstruktivne opcije, poput SDP-a, koji je 2014. svojim glasovima deblokirao formiranje vlasti u ovom entitetu.

Konačno, osnovni princip i smisao postojanja SDP-a BiH je jačanje pluralnosti i multietničnosti Bosne i Hercrgovine. Mi smo čuvari tih principa već 113 godina i bit ćemo dok postojimo. Ponuđenim rješenjem, takva Bosna i Hercegovina se ubija. Mi to nećemo dozvoliti i svim sredstvima ćemo se suprotstaviti nametanju retrogradnog rješenja. Ovo smo jasno rekli i na današnjem sastanku.

Mi se ponosimo činjenicom da su građani prevazišli etničke barijere i da glasaju za kandidate SDP-a BiH i drugih stranaka različite etničke pripadnosti od njihove. Biraju ljude koje cijene, a ne Bošnjake, Hrvate ili Srbe. To je pozitivna praksa koja pokazuje da građani nadilaze etničke podjele. To je princip koji treba isticati, a ne kazniti. SDP BiH će se boriti da glas Bosne i Hercegovine bude što jači, da glas svakog glasača vrijedi jednako.

Podjele ne prihvatamo, za nas je svaki naš čovjek jednak, uvijek ćemo se zalagati da svako može biti ponosni pripadnik svoga naroda, ali još ponosniji Bosanac i Hercegovac i taj princip nikada nećemo izdati", poručio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije