Nikšić i Waltmans: Sprovesti presude Suda za ljudska prava iz Strazbura

1
Radiosarajevo.ba
Nikšić i Waltmans: Sprovesti presude Suda za ljudska prava iz Strazbura
Foto: SDPBiH / Nermin Nikšić i Jan Waltmans

U prostorijama SDP BiH predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić ugostio ambasadora Nizozemske Jana Waltmansa.

Predsjednik Nikšić je u razgovoru o posljednjim aktivnostima uputio ambasadora Waltmansa o diplomatskoj inicijativi koju SDP BiH poduzima u parlamentarnim institucijama, kao i u diplomatskim krugovima u EU.

Nikšić je iskoristio priliku da prezentira stavove SDP BiH, koji slijede najbolje prakse evropske stečevine o ljudskim pravima, te da u skladu sa tim djeluje i na razgovorima koji se ovih dana vode sa predstavnicima međunarodne zajednice vezane za izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Rečeno je kako SDP ne odustaje od provođenja svih presuda u Strazburu, jednakog prava glasa, kao i da insistira na većoj transparentnosti u glasačkom procesu.

Ambasador Kraljevina Holandije Waltmans je istaknuo kako Holandija zagovara reforme izbornog sistema i Ustava BiH koji će ispoštovati sve presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, zadovoljiti sve standarde iz EU mišljenja, ODIHR i GRECO preporuke.

Waltmans je također naglasio da reforme ne trebaju dovesti do novih etničkih podjela u BiH, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije