Nikšić: "Stanje u BiH je alarmantno, mi tražimo rješenje, dok vlast šuti..."

7
Radiosarajevo.ba
Nikšić: "Stanje u BiH je alarmantno, mi tražimo rješenje, dok vlast šuti..."
Print Screen / Nermin Nikšić

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) održala je pres konferenciju povodom aktuelne političke situacije u našoj državi. 

"Održali smo vanrednu sjednicu na temu aktuelnog, permanenetnog i opasnog napada na ustavni poredak BiH. Mislim da nema čovjeka koji se neće složiti s nama da je stanje alarmantno. Mi kao opoziciona partija raspravljamo, pokušavamo proaktivno djelovati, tražimo partnere s kojim ćemo zajednički pokušati djelovati, dok vlast šuti", kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, u uvodnom obraćanju.

Naglasio je da su koncipirali 30 zaključaka i ocjenu prilika u BiH. 

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

"Dok Dodik putuje, evo sastao se danas s Erdoganom, sastaje se, gdje su druga dva člana Predsjedništva BiH, s kim se oni sastaju, s kim se razgovara!? U njihovo ime Bakir Izetbegović vodi politiku", skrenuo je pažnju Nikšić. 

Tvrdi da je ključno pitanje zašto institucionalno ne funkcioniše diplomatija i ne pravi se fron da se suprodstavi udaru na Ustavni poredak BiH.. 

"SDP je opozicija korumpiranoj vlasti, ali nikad neće biti opozicija interesima države BiH i građana", kazao je Nikšić.

Najavio je da će se sutra u Parlamentu BiH na poziv SDP-a, održati sastanak članova klubova i delegata u Domu naroda sa ciljem koordinacije opozicionih stranaka i da iznesu svoje stavove gdje je cilj naglasiti podršku visokom predstavniku u BiH i da se odmah prekinu blokade državnih institucija. 

"Tražimo odmah usvajanje Izbornog zakona, elektronsko glasova, identifikacija birača i video nadzor na biračkim mjestima, pa tek onda da otvorimo priču o mogućim Ustavnih izmjena i Izbornog zakona koje bi bile dublje", kazao je Nikšić.

Između ostalog predsjednik SDP-a osvrnuo se i na ponašanje Milorada Dodika i naglasio da je nerealno očekivati značajnije promjene u njegovom ponašanju i odnosu prema BiH. 

"Stanje u BiH se neće riješiti bez sankcioniranja onih koji jasno rade na ugrožavanju i ništavanju BiH i teritorijalnog integriteta. Svi smo bili svjedoci kad je Dodik otišao kod Vučića gdje je reterirao, tri dana su prošla od toga, on je postao gori...", kazao je Nikšić.

Kako je izgledala pres konferencija i šta je sve kazano, poslušajte u videu u nastavku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije