Nikšić uputio pismo kancelaru Njemačke Scholzu: Sankcionišite Dodika

7
Radiosarajevo.ba
Nikšić uputio pismo kancelaru Njemačke Scholzu: Sankcionišite Dodika
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić pismom se obratio predsjednici Bundestaga gospođi Barbel Bas i Olafu Scholzu, mandataru za kancelara Savezne Republike Njemačke, u kojem traži sankcionisanje odgovornih političara iz RS-a za rušenje ustavnog poretka i podršku Visokom predstavniku za poduzimanje konkretnih mjera u okviru domaćeg političkog poretka.

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Gospođa Bärbel Bas, predsjednica Bundestaga,

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Gospodin Olaf Scholz, kandidat za kancelara Savezne Republike Njemačke,

Dragi prijatelji iz naše socijaldemokratske porodice,

Dozvolite da Vam na početku ovog pisma u svoje ime i u ime Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine čestitam na velikoj izbornoj pobjedi i velikom povratku Socijaldemokratske partije Njemačke na čelnu poziciju u Vašoj državi, a samim tim i na evropskoj političkoj sceni.

Ohrabreni smo Vašom pobjedom i uvjereni da će ona služiti kao katalizator promjena i jačanju socijaldemokrata u cijeloj Evropi, pa i u Bosni i Hercegovini.

Svjesni smo da ste o stanju u Bosni i Hercegovini upoznati od strane brojnih članova SPD-a porijeklom iz Bosne i Hercegovine, uključujući zastupnike u Bundestagu Jasminu Hostert i Adisa Ahmetovića, te od aktuelnog, nedavno imenovanog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i Vašeg sunarodnjaka, g. Christiana Schmidta. Ipak, dozvolite da iznesemo neke od osnovnih činjenica koje su uzrok naše velike zabrinutosti za mir u Bosni i Hercegovini i regiji, te razlog poziva na djelovanje koji Vam upućujemo.

Nažalost, danas našom državom upravljaju nacionalističke snage koje poziciju moći koriste za rušenje ustavnog poretka, rastakanje našeg multietničkog društva, širenje mržnje, veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida.

U takvom djelovanju prednjači Milorad Dodik i njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je zbog svojih nacionalističkih, šovinističkih stavova prije više od decenije izbačena iz Partije evropskih socijaldemokrata i Socijalističke internacionale. Danas, najbliži saradnici SNSD-a su najradikalniji desničarski političari u državi i regiji.

U trenutku dok Vam pišemo, sve institucije države Bosne i Hercegovine su blokirane, a Dodik i njegovi saradnici čine sve kako bi degradirali i razvlastili državu, te doveli bosanskohercegovački entitet RS korak bliže otcjepljenju od Bosne i Hercegovine, a samim tim regiju gurnuli u nove izvjesne sukobe koji bi se zasigurno prelili i odrazili na stabilnost Evrope u cjelini.

Milorad Dodik, SNSD i njihovi partneri u vlasti na području bosanskohercegovačke administrativne jedinice RS opravdavaju svoje djelovanje kao reakciju na odluku predthodnog Visokog predstavnika kojom se negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti koji su utvrđeni presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju proglašava krivičnim djelom.

Sramotnom i skandaloznom smatramo činjenicu da u Evropi u 21. stoljeću djeluju i procesima upravljaju političari koji otvoreno osporavaju genocid i masovne ratne zločine, te veličaju osuđene ratne zločince odgovorne za zločin genocida imenovanjem javnih ustanova po njima.

Pored toga, Dodik i njegovi saradnici ustrajno promiču govor mržnje, institucionalnu diskriminaciju i otvoreno vrijeđaju i ponižavaju bosanskohercegovačko muslimansko stanoviništvo, u očitoj želji za izazivanjem agresivne reakcije pojedinaca, čime bi pokušali naći opravdanje za svoje predrasude i retrogradne stavove.

Činjenica da je Predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović donijela Ukaz kojim je naložila neprimjenjivanje odluke Visokog predstavnika kojim se zabranjuje negiranje genocida u entitetu RS, govori koliko daleko su činovnici SNSD-a spremni ići u promicanju mržnje i osporavanju pravnih činjenica koje priznaje cijeli civilizovani svijet. Spremni su ići toliko daleko da otvoreno krše Ustav Bosne i Hercegovine i mirovni sporazum kojim su Visokom predstavniku između ostalog data i ovlaštenja za donošenje zakonodavnih propisa na svim razinama.

Ovim putem napominjemo da SNSD i njihovi partneri, kako u entitetu RS, tako i u Federaciji BiH i susjednim državama, aktivno promiču etničku segregaciju i rasističke izborne principe kojim se pripadnicima pojedinih etničkih skupina garantuje obnašanje vlasti na osnovu etničkog identiteta i direktno diskriminiraju građani koji ne pripadaju povlaštenim etničkim skupinama. Ovakvu izbornu praksu je Evropski sud za ljudska prava u više svojih presuda proglasio diskriminatornom, te naložio izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u smjeru uspostave građanske države, u kojoj svi građani imaju jednaku mogućnost da biraju i budu birani.

Dodik i njegova organizovana grupa su otišli i korak dalje, pa su na entitetskoj razini jednostrano donijeli Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, iako je nadležnost po ovom pitanju isključivo na državnom paralamentu i funkcionalnoj, profesionalnoj državnoj ageniciji. Ovim činom u opasnost ne dovode samo državu i njen pravni poredak, nego i zdravlje svojih sugrađana, sve sa jasnim političkim ciljem zaoštravanja političkih prilika i očuvanja vlastitih poluga moći.

Imajući u vidu sve navedeno, kao dokazane prijatelje Bosne i Hercegovine, naše prijatelje i zagovaratelje istine, pravde i jasnog identificiranja zločina genocida kao takvog, u svim historijskim formama i razdobljima, pozivamo Vas da:

Upotrijebite Vaše trenutne pozicije, te doprinesete neodložnom nametanju političkih, ekonomskih i drugih konkretnih sankcija Savezne Republike Njemačke članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji, predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta RS, Željki Cvijanović, premijeru bosanskohercegovačkog entiteta RS, Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću, te drugim odgovornim pojedincima i političkim subjektima Savez nezavisnih socijaldemokrata, Narodni demokratski pokret, Narodni pokret Srpske, DEMOS, Socijalistička partija i Ujedinjena Srpska, koji aktivno saučestvuju i kroz izvršnu i zakonodavnu vlast podržavaju djelovanje Milorada Dodika i njegovih saradnika;

Date jasnu, javnu podršku Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini da u skladu sa svojim neporecivim ovlaštenjima izrekne sankcije gore navedenim licima i drugim kršiteljima Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini unutar domaćeg pravno-političkog okvira, te poništi neustavne odluke Predsjednice entiteta RS i Narodne skupštine bosanskohercegovalkog entiteta RS, sa ciljem stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini i prekida trenutne blokade državnih institucija zbog koje ispaštaju svi građani Bosne i Hercegovine;

Očekujemo da u što skorije vrijeme Savezna Republika Njemačka izrekne sankcije svim učesnicima u kršenju ustavnog poretka, negiranju genocida i drugih ratnih zločina, te promotorima segregacije i diskriminacije na etničkoj ili vjerskoj osnovi, uvjereni da bi Vaš primjer slijedile i brojne druge članice Evropske unije i ostale demokratske države Evrope i svijeta", navodi se u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije