Na svečanoj akademiji SDP-a BiH, Miki Trifunov Makovim stihovima oduševio sve

2
Radiosarajevo.ba
Na svečanoj akademiji SDP-a BiH, Miki Trifunov Makovim stihovima oduševio sve
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Đorđe Žujević dočekan ovacijama i aplauzom

Povodom 25. novembra Dana državnosti BiH, Kantonalna organizacija SDP BiH Sarajevo, organizirala je svečanu Akademiju u Sarajevu

Svečanost je započela intoniranjem himne. Gromoglasnim aplauzom dočekan je gost Đorđe Žujević, dugododišnji aktivist i član Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) koji je prije nekolo dana uništio mural zločinca Ratka Mladića u Beogradu. 

Večerašnja poruka je "da će Bosna i Hercegovina zauvijek biti država i Srba i Hrvata i Bošnjaka i svih njenih građana, jedna jedinstvena, suverena Bosna i Hercegovina".

Naoružajte se strpljenjem: Udes u Vogošći, ogromne gužve u saobraćaju

Naoružajte se strpljenjem: Udes u Vogošći, ogromne gužve u saobraćaju

Podsjetili su sve da je na dan 25. novembra 1943. godine, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. 

Na Akademiji su se obratili predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjednik KO SDP Sarajevo Adnan Šteta.

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u svom govoru je istaknuo da je ZAVNOBiH potvrdio da Bosna i Hercegovina nije nikakav zbir tri plemena, a da je državnost i zajedništvo svih koji u njoj žive i dijele sudbine kroz historiju ideal i istina koja ih vodi.

„SDP će biti glas Bosne i Hercegovine, glas razuma, kompromisa i međusobnog podržavanja i pomaganja. Vijek trajanja Bosne i Hercegovine nije ograničen mandatnim periodima u parlamentima i ličnom voljom i hirom kvazilidera. Naša Bosna i Hercegovina je uvijek bila zemlja svih koji je žele, i sa svima ćemo je uvijek rado dijeliti, ali nikom ne damo da je uzme samo za sebe, ma kako se zvao i na kakve god se tapije pozivao“, rekao je, između ostalog, Nikšić.

Gradonačelnica Grada Sarajeva i potpredsjednica SDP BiH Benjamina Karić, istaknula je da je 25. novembar zasigurno jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine, koji je poslužio i kao inspiracija za hrabro suočavanje sa svim izazovima pred kojima se naša domovina našla.

„Samo oni koji ne poznaju historiju naše zemlje, kao i oni koji se protive njenoj najvećoj vrijednosti, utemeljenoj u ideji koegzistencije i doživljaju njenih različitosti kao njenog najvećeg bogatstva, ne razumiju važnost ZAVNOBiH-a. Tog dana, pod parolom SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU, potvrđen je kontinuitet bosanske države, te su udareni temelji moderne bosanskohercegovačke državnosti. Danas iz Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, glasno i nedvosmisleno svjedočimo našu opredijeljenost slobodi, jednakosti svih ljudi i borbi protiv svakog oblika fašizma“, zaključila je Karić.

Predsjednik KO SDP BiH Sarajevo Adnan Šteta, naglasio je da su tekovine ZAVNOBiH-a najvredniji putokaz svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine.

Legendarni glumac Miki Trifunov stihovima Maka Dizdara "Hiža u Milama" učinio je da se svi zamisle i zapitaju. Muzički performansi soliste Harisa Avdagića I vokalne grupe Proleter, te gudačkog kvarteta Romanca upotpunili su veče.

"Djedovska tu hiža bi stvorena
Krepča da krepost
U srcima
Ostane

Pa neka je zato vazda otvorena
Za doste drage
I velikane
Srčane

Za sve pod nebom dobre ljude
I za sve dobre
Bošnjane

Za sve vojnike u velikoj vojni
Što vojuje se
Protiv
Vojne

I raznih drugih golemih zala
I inih silnih
I sitnih
Zlica...", djelić je iz Makove Hiže koju je citirao Trifunov. 

Kompletnu manifestaciju pogledajte u videu u nastavku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije