Nikšić i Lokmić: 'Opredijeljeni smo za iskorake u saradnji s Udruženjem veterana regije Prijedor'

0
Radiosarajevo.ba
Nikšić i Lokmić: 'Opredijeljeni smo za iskorake u saradnji s Udruženjem veterana regije Prijedor'
Foto: Vlada FBiH / Sastanak premijera Nikšića i ministra Lokmića s predstavnicma boraca i logoraša regije Prijedor

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić razgovarali su u utorak, 26. marta, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa predsjednikom Udruženja veterana regije Prijedor Dževadom Smajićem.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine ovog udruženja Hasan Rasavac, te predsjednik Udruženja logoraša Kozarac Jusuf Arifagić i predstavnik projekta Veteranski dom Latif Ramić.

Bila je ovo prilika da gosti detaljnije upoznaju federalnog premijera i ministra s djelovanjem i ciljevima organizacija koje predstavljaju. Među najznačajnijim istakli su projekt kojim u dolini rijeke Sane planiraju formirati Veteranski dom za zbrinjavanje veterana koji se nalaze u stanju socijalne ugroženosti. Drugi važan projekt odnosi se na uspostavu Bosanske kuće kao krovne organizacije za sva udruženja s područja Prijedora koja će zajednički raditi na ostvarenju boljeg života boraca, povratnika i preživjelih žrtava.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Također, naglasili su nastojanje da se sistemski riješe pitanja finansiranja Udruženja i obilježavanja važnih datuma, kao i da ova regija općenito dobije značajniju institucionalnu brigu.

Premijer Nikšić istakao je nedvojbenu podršku u okviru mogućnosti i nadležnosti Federalne vlade i ministarstava koja se u svojim resorima bave pitanjima boračke i povratničke populacije.

"S naše strane nesporna je podrška. Ministar Lokmić ima iskustvo i razumijevanje i na njega se možete osloniti. Apsolutno smo opredijeljeni za iskorake u saradnji i ima prostora da se traže rješenja za prioritete ove populacije", kazao je premijer Nikšić.

Ministar Lokmić upoznao je goste o mogućnostima apliciranja na javne pozive za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH za oblast boračko-invalidske zaštite.

Nermin Nikšić iskreno: 'Uspjeli smo prodati BiH Evropskoj uniji bez ispaljenog metka'

Nermin Nikšić iskreno: 'Uspjeli smo prodati BiH Evropskoj uniji bez ispaljenog metka'

"Bio sam kod vas u Prijedoru, upoznat sam s vašim radom i ciljevima i rado ćemo izaći ususret. Finansijska podrška će se nastaviti, jer sve što je u korist boraca mi ćemo podržati, pa tako i vaše ideje i projekte. U Vladi Federacije, premijeru Nikšiću i meni kao resornom ministru, uvijek imate sagovornike", poručio je ministar Lokmić.

Predstavnici boraca i logoraša regije Prijedor govorili su i o planu izgradnje budućeg memorijalnog centra na području Kozarca, te uputili poziv premijeru Nikšiću i ministru Lokmiću na ovogodišnje obilježavanje Dana bijelih traka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije