Nermin Nikšić iskreno: 'Uspjeli smo prodati BiH Evropskoj uniji bez ispaljenog metka'

22
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić iskreno: 'Uspjeli smo prodati BiH Evropskoj uniji bez ispaljenog metka'
Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 25. marta, održana je konferencija za medije stranaka Trojke, nakon odluke Evropskog vijeća da otvori pregovore s našom zemljom.

Prisutnim novinarima prvi se obratio Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, koji je odmah na početku podvukao da posao nije ni izbliza završen.

"Ono što me raduje je da smo pokazali da smo uigran ekipa i da nema među nema problema. Krenuli smo u proces svjesni svih opterećenja i svega onoga što je pred nama. Jako smo opredijeljeni i odlučni da probamo promijeniti odnose u Bosni i Hercegovini. Edo (Edin Forto, op.a.) je to sjajno primijetio da je jedina promjena zapravo u Trojki. Nije bilo lako i bilo je perioda da jedni druge ubjeđujemo da nastavimo tim putem, da bez kompromisa neće biti rješenja", kazao je Nikšić.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Zatim je dodao:

"Nije bilo kao trpiti prozivke, laži i podmetanja. Uspjeli smo Bosnu i Hercegovinu prodati EU bez ispaljenog metka, kako to neko reče."

Dodao je da nema prostora za euforiju, likovanje... Napomenuo je da je na nekim pitanjima bilo nemoguće postići kompromis, ali da su rješenja potrebna. 

Konferenciji Trojke za medije
Radiosarajevo.ba: Konferenciji Trojke za medije

"Bez SNSD-a, HDZ-a i stranaka okupljenih oko njih te silnih neslaganja, dobili smo na kraju potvrdu ispravnosti naše politike. Kako je nama bilo teško odgovarati da imaginarne optužbe da smo nešto izdali i prodali. Ni njima nije bilo lako pojasniti njihovom biračkom tijelu u kojem ovo pravcu ide.

Nakon brutalne poruke Ursule Von der Leyen, koju nikad ne bi izgovorili ni Dino (Elmedin Konaković, op.a.), ni Edo, ni ja, da je u ovoj godini urađeno više nego u 10 proteklih godina i da se otvorila perspektiva za članstvo u EU. Potpuno smo svjesni koliko nas tek sad posla čega", naglasio je lider SDP-a te istaknuo da ovo nije pobjeda niti jedne stranke, već stvar kompromisa kojim se nešto uradilo za građane Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije