Nikšić i Koč: Izborni proces sporan je onda kad HDZ ne može biti dio vlasti

Radiosarajevo.ba
Nikšić i Koč: Izborni proces sporan je onda kad HDZ ne može biti dio vlasti
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić bio je domaćin sastanka sa delegacijom Ambasade Turske, koju je predvodio turski ambasador u Bosni i Hercegovini Haldun Koč.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, a predsjednik Nikšić je turskog ambasadora upoznao sa stavovima SDP-a po pitanju nedavnog sastanka predsjednika Turske Recepa Tayipa Erdogana i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Cijenim izjavu predsjednika Erdogana o tome kako je pitanje izbornog zakonodavstva unutrašnja stvar BiH. Očigledno je da je u BiH izborni proces samo sporan, ukoliko rezultati izbora pokažu da HDZ ne može biti dio vlasti. Zato je i izborna kampanja ove godine počela preuranjeno i to od HDZ-a. Stav SDP-a je potpuno jasan, a on je da nećemo podržati prijedlog HDZ-a, koji, na već postojeće, uvodi nove diskriminacije u izborni proces. Nigdje u svijetu ne postoji praksa da se narodi pretvaraju u izborne jedinice, što je osnova njihovog prijedloga“, naveo je Nikšić i ambasadora Koča upoznao sa prijedlozima SDP-a o izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Smatram da postoji većina u državnom Parlamentu, koja će izglasati prijedlog tehničkih, odnosno, prema našem mišljenju, suštinskih, izmjena Izbornog zakona BiH, u vidu uvođenja novih tehnologija u izborni proces. Time bi se zaustavile zloupotrebe prilikom brojanja glasova i izborna volja bila bi rezultat volje građana. Osim toga, na federalnom nivou smo, zajedno sa DF-om, u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji treba razmatrati na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta. Očekujemo podršku prijedlogu u oba Doma", dodao je Nikšić i na kraju ambasadora upoznao sa jačanjem organizacija SDP-a širom BiH, što je imalo dobar odjek u javnosti i ostalim dijelovima BiH.

Mi, u SDP-u, smatramo da je važno imati ljude u svim dijelovima države, koji hoće da jačaju BiH i učine je boljim mjestom za život“, zaključio je Nikšić, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije