Pudarić: HDZ želi imati jednoumlje u okviru svog naroda

Radiosarajevo.ba
Pudarić: HDZ želi imati jednoumlje u okviru svog naroda
Pudarić: HDZ se nije bunio kad je njegov član Predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka

Bivši potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić (SDP) na svojoj Facebook stranici komentirao je najavu kandidature Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, napominjući da u Ustavu BiH postoji pravo Hrvata da biraju svoje političke predstavnike kad je riječ o posrednom izboru članova Doma (BiH i FBiH), odnosno Vijeća naroda (RS).

"Kada je riječ o izboru članova predstavničkih tijela i članova Predsjedništva BiH takvo pravo ne postoji. U Ustavu izričito piše da se Predsjedništvo BiH sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se biraju neposredno s teritorije Federacije BiH, i jednog Srbina koji se bira neposredno s teritorije RS. Dakle, niko od njih ne predstavlja narod, odnosno nije hrvatski, bošnjački i srpski član Predsjedništva, već mu pripada kao Srbin, Bošnjak ili Hrvat. Neću sada i ovdje o diskriminatorskim osobinama ovakvog izbora, pa o tome je Sud za ljudska prava u Strazburu donio više presuda koje bi morale promijeniti nacionalno-teritorijalno vezivanje izbora, kao i omogućiti i onima koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati da se kandiduju za Predsjedništvo BiH", napisao je Pudarić na svom Facebook profilu.

Dodaje da nije "galama" o pravu naroda, već o tapiji koju stranke žele imati na jednoumlje u okviru "svog" naroda, i da su tu neke stranke hendikepirane u odnosu na druge upravo zato što su se ograničile na ekskluzivno nacionalno biračko tijelo.

"Uostalom, jasno je da je gotovo svaki Srbin član Predsjedništva BiH izabran glasovima Bošnjaka - jer to je upravo onaj jezičak na vagi koji snagom svoga broja odlučuje u RS. HDZ se nije bunio kad je, onomad, njegov član Predsjedništva BiH direktno izabran glasovima Bošnjaka iz Velike Kladuše i Cazina ili glasovima SDA u slučaju Ive Mire Jovića", stoji u Pudarićevom postu.

Naveo je da je priča o lažnom etničkom legitimitetu obična magla koja se poziva na neki nepostojeći duh u temeljima BiH.

"U temeljima BiH je bratstvo i jedinstvo ZAVNOBiH-a, a ne duh aparthejda konsocijativne desnice koji već više od dvadeset godina guši ono demokratsko integrirajuće u Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovom Aneksu IV", tvrdi Pudarić.

 

Kazao je da je priča o legitimnim i nelegitimnim hrvatskim predstavnicima, koja uključuje izbor za člana Predsjedništva, politikantstvo kojim se želi maksimizirati uspjeh pri izboru za predstavnička tijela na narednim izborima.

"Ako tako gledamo - stvarno možemo postaviti pravo pitanje, a ono svakako nije da li je Željko legitiman kandidat i eventualno, izabrani član Predsjedništva (on to jeste jednako kao i bilo ko drugi). Pravo pitanje je: koliki će prostor njegova kandidatura otvoriti HDZ-u BiH da izbriše i posljednje preostale tragove opozicije na prostorima koje kontroliše - a to ih jedino zanima radi izbora za domove naroda", piše u postu Svetozara Pudarića.

Navodi da su oni najjača poluga za ostvarivanje njihovih "grupno-svojinskih, sitnošićardžijskih interesa", koji nemaju nikakve veze sa interesima naroda koje navodno štite.

"Uostalom onaj veto koji ima svaki član Predsjedništva BiH, u skladu sa Ustavom BiH se poteže kada taj član ocijeni da je odluka destruktivna po vitalni interes entiteta (ne naroda), iz kojeg je izabran (teritorija)", rekao je Pudarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije