Nikšić, Forto i Konaković o koaliciji s HDZ-om: S nama nema priče o izdaji

6
Radiosarajevo.ba
Nikšić, Forto i Konaković o koaliciji s HDZ-om: S nama nema priče o izdaji
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Press nakon sastanka u Sarajevu

U prostorijama Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu danas je održan sastanak lidera stranaka koji čine "Osmorku".

Na sastanku je finaliziran Sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat.

"Nećemo odustati od države Bosne i Hercegovine. Imamo kvalitetnu saradnju na izradi programskih dokumenata, prvo na nivou Trojke s HDZ-om, pa su radili ekspertni timovi Osmorke i na kraju s ekspertima HDZ-a. Niko ništa ne uslovljava, cilje je kavalitetan program. Nadam se da će građani osjetiti promjenu odnosa vlasti prema njima", kazao je predsjednik SDP-a BiH nakon sastanka. 

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

"Osmorka" dogovorila dokument: Nermin Nikšić i Dragan Čović sporazum potpisuju u petak

"Osmorka" dogovorila dokument: Nermin Nikšić i Dragan Čović sporazum potpisuju u petak

Istakao je da sporazum pokriva tri oblasti, euroatlantske integracije, vladavinu prava i ekonomsko-socijalne reforme. Na pitanje novinara da komentira današnji sastanak sa Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Željkom Komšićem (DF), Nikšić je odgovorio:

"Imate li neki primjer da sam ja pričao o onome što sam pričao s ljudima u četiri oka?Kad ste vidjeli da ja to govorim? Moji partneri znaju šta smo razgovarali, ali smo se dogovorili da to ostane između nas".

Na pitanje da li je HDZ izabrao "Osmorku" da bi mogo sprovesti svoje ciljeve poput izmjena Izbornog zakona BiH, predsjednik SDP-a je kazao kako on ne zna šta HDZ misli, "ali znam šta misle ljudi ovdje".

"Građani BiH mogu biti sigurni da s nama nema priče o izdaji interesa BiH niti to neko od nas traži", poručio je Nikšić. 

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je rekao da će biti formirana jedna programska koalicija.

"Stranke oko HDZ-a žele programsku koaliciju i imat ćemo dokument u kojem će jasno pisati šta vlada treba da ispuni u mandatu, a građani će to pratiti", rekao je Forto.

Elmedin Konaković predsjednik Naroda i pravde (NiP) je rekao da ovakva vrsta dogovora još nije viđena.

"Vidite da je klima u kojoj se vode razgovori drugačija. Priča koja ne počinje sukobima. Nećemo ulaziti u aranžmane u kojima nešto potpišemo pa slažemo. Ono što potpišemo građani će biti ponosni", rekao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije