Nihad Uk: Uplatit ćemo 400.000 KM za NUB BiH

5
Radiosarajevo.ba
Nihad Uk: Uplatit ćemo 400.000 KM za NUB BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nihad Uk

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk (Naša stranka) gostovao je danas, 16. augusta u jutarnjem programu BHRT-a i kazao da će u narednim danima na račun Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine biti uplaćeno 400.000 konvertibilnih maraka.

Osim ove najave, premijer KS se osvrnuo i na dopis Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke upućen njemu i resornoj ministrici za nauku, visoko obrazovanje i mlade u KS Adni Mesihović povodom trenutnog stanja u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Kako je navedeno u dopisu, FMON traži od Vlade Kantona Sarajevo, tačnije Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, da preuzmu odgovornost na koju su se obavezali i izvrše zakonsku obavezu sufinansiranja plaća i ostalih troškova NUBBiH.

Bordo tim nezaustavljiv: Sarajevo se novom pobjedom izdvojilo na čelu tabele

Bordo tim nezaustavljiv: Sarajevo se novom pobjedom izdvojilo na čelu tabele

"Najpouzdaniji partner svih sedam institucija kulture od značaja za BiH je Vlada KS. Donijeli smo 'lex speciales' gdje je preuzeto sufinansiranje. Kod NUB-a BiH, zbog obima i preko 50 uposlenih, KS nije mogao osigurati sva sredstva. Imali smo zajednički sastanak sa resornim ministricama FBiH gdje smo rekli hajde da ovo zajedno riješimo.

Mi nikada nismo obećali ta sredstva koja navodi FMON, preuzeli smo sufinansiranje, a Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja prebacuje odgovornost. Rješavali smo već federalne probleme gdje nismo bili nadležni", izjavio je Uk.

Bitka za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH: Da li smo svjesni šta možemo izgubiti?

Bitka za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH: Da li smo svjesni šta možemo izgubiti?

Dodao je kako će u narednim danima na račun NUB-a BiH biti uplaćeno 400.000 KM zahvaljujući ministru Kenanu Magodi i ministrici Adni Mesihović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije