Ministarstvo obrazovanja i nauke poručilo kantonalnim vlastima: Preuzmite odgovornost za NUB BiH

8
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo obrazovanja i nauke poručilo kantonalnim vlastima: Preuzmite odgovornost za NUB BiH
Foto: Kolaž/Radiosarajevo.ba / Jasna Duraković, Nihad Uk, Adna Mesihović

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke saopćilo je da je danas, 15. augusta, povodom trenutnog stanja u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, uputilo dopis premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku i resornoj ministrici za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adni Mesihović.

Federalno ministarstvo u dopisu izražava zabrinutost za probleme u realizaciji i provođenju Zakona u odnosu na nepovoljan položaj NUB-a BiH, te očekuje od Vlade Kantona Sarajevo, tačnije Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, da preuzmu odgovornost na koju su se obavezali i izvrše zakonsku obavezu sufinansiranja plaća i ostalih troškova NUBBiH.

U nastavku je kompletan dopis Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'

Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'

"Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, na osnovu podnesene zastupničke inicijative zastupnika Damira Mašića u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, poduzima aktivnosti na prikupljanju informacija i mišljenja nadležnih institucija, u cilju donošenja 'lex specialis' prema kojem bi se i sa federalnog nivoa vlasti, riješilo pitanje finansiranja plaća zaposlenim u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine. Proces donošenja takvog zakona će iziskivati određeni vremenski period, za koji će u međuvremenu ostati nepokriveno ili neriješeno pitanje isplate plaća i režijskih troškova za zaposlene u NUB BiH.

Svjesni činjenice da je Skupština KS, donijela Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina ('Službene novine Kantona Sarajevo, broj 17/24) (u daljem tekstu: Zakon), među kojima se ubraja i NUB, i da je tim zakonom utvrđen javni interes Kantona Sarajevo za privremeno sufinansiranje, što uključuje i pravo zaposlenika NUB na rad i dohodak za obavljanje rada i poslova iz registrirane djelatnosti istih, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je usmjerilo svoj javni poziv ka projektnim aktivnostima za svih sedam institucija čiji je osnivač država Bosna i Hercegovina, te na taj način, kroz značajna financijska sredstva, omogućili smo unapređenje rada navedenih institucija.

Bitka za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH: Da li smo svjesni šta možemo izgubiti?

Bitka za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH: Da li smo svjesni šta možemo izgubiti?

Članom 5. navedenog zakona, propisano je da će Kanton Sarajevo, putem Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS sufinansirati rad NUB-a, sredstvima namjenjenim ne samo za plaće, već i za topli obrok, regres, druge naknade, režijske naknade. Međutim, takva podrška NUB BiH je izostala, i Kanton Sarajevo ne poduzima ništa po ovom pitanju iako je članom 4. Zakona jasno i na nesumnjiv način propisana odgovornost Kantona Sarajevo za održivost svih institucija iz člana 2. stav 1. Zakona, u što se ubraja i NUB, citat: 'Odgovornost – podrazumjeva odgovornost Kantona Sarajevo za održivost institucija iz člana 2. stav (1) ovog zakona, ali i prema građanima kako bi imali nesmetan pristup institucijama, te prema korištenju javnih sredstava'.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podsjeća da 200.000 KM koje je, prema našim posljednjim saznanjima, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS namjenilo i uplatilo NUB BiH očigledno nije dovoljno za održivost te institucije, čiji zaposlenici već peti mjesec nisu primili plaću, te najavljuju prestanak rada za 26.08.2024. godine. Ukoliko se to desi, a vrlo izvjesno je da će tako i biti,  utvrđeni javni interes Kantona Sarajevo bit će doveden u pitanje, a ne treba ni zaboraviti činjenicu da će u tom slučaju, Zakon donesen u korist institucija iz člana 2. stav (1) Zakona, biti najveća šteta do sada učinjena prema NUB BiH.

Dakle, nesrazmjernost sredstava uplaćenih NUB BiH od strane Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS u odnosu na sredstva koja su potrebna za nesmetan rad, ukazuje na to da Kanton Sarajevo, nije izvršio svoju na Zakonu zasnovanu dužnost i nisu osigurana sredstva za održivost NUB BiH, te se postavlja pitanje rezultata precizne i detaljne procjene uticaja Zakona, a time i odgovornosti nosilaca aktivnosti za odabir najpovoljnijeg rješenja.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, izražava zabrinutost za probleme u realizaciji i provođenju Zakona u odnosu na nepovoljan položaj NUB BiH, te očekuje od Vlade KS, tačnije Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, da preuzme odgovornost na koju se obavezala i izvrši zakonsku obavezu sufinansiranja plaća i ostalih troškova NUB BiH", napisano je u dopisu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke upućenom premijeru Uku i ministrici Mesihović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije