Nihad Aličković kažnjen s 500 KM jer je u Sarajevu postavio transparent za generala Alagića

14
Radiosarajevo.ba
Nihad Aličković kažnjen s 500 KM jer je u Sarajevu postavio transparent za generala Alagića
Foto: Facebook / Nihad Aličković tvrdi da je kažnjen zbog transparenta

Nihad Aličković, osnivač AntiDayton pokreta, objavio je na društvenim mrežama kako mu je u Sarajevu uručen prekršajni nalog od 500 KM zbog toga jer je okačio transparent podrške za generala Mehmeda Alagića.

Objavljujemo njegovu objavu u cijelosti:

"ZA ŠTA JE PREKRŠAJNI NALOG OD 500,00 KM?

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

- Dana 4. augusta 2024. godine na Vlašiću otvoren je spomenik u obliku ljiljana koji je posvećen oslobodiocu Vlašića, rahmetli komandantu Mehmedu Alagiću.

- Dana 8. augusta 2024. godine Američka ambasada u Sarajevu, otvoreno i javno je kritikovala otvaranje spomenika, stavljajući kontekst ratnih zločinaca uz ime slavnog komandanta Mehmeda Alagića.

Na tu reakciju niko nije reagovao. Ni politički ni vojni faktor u BiH. Niko od lica koja se busaju u grudi patriotizmom i imenom Alagića nije stao u njegovu zaštitu i zaštitu njegove časti i njegove borbe koja nam je omogućila slobodu Vlašića.

Izrevoltirani ponižavanjem komandanta Mehmeda Alagića, komandanta koji nema nijedan metar izgubljenog teritorija, niti je osuđen za bilo kakav zločin ili ratni zločin, odlučili smo se odgovoriti Američkoj ambasadi.

- Isti dan, 8. augusta 2024. godine na svom profilu, sam izrazio otvoreno nezadovoljstvo istupom Ambasade. Nakon toga, kao pokret odlučili smo poslati poruku i na drugačiji način, transparentom, javno, natpisom, slobodom govora, slobodom izražavanja.

- Dana 11. augusta 2024. godine ispisali smo transparent od 10-tak metara na kojem je pisalo 'SVI SMO MI GENERAL ALAGIĆ - WE ARE ALL GENERAL MEHMED'.

Transparent smo donijeli na tramvajsku stanicu između Historijskog muzeja i Američke ambasade. Nismo prelazili cestu prema Ambasadi, nismo se obraćali, nismo pravili nikakav nered, držali govore mržnje NITI SMO narušavali javni red i mir.

Tokom postavljanja transparenta na ogradu tramvajske stanice, došla su lica koja obezbjeđuju Američku ambasadu, a pripadaju Koordinaciji policije MUP-a Federacije ili KS.

Nakon što su pitali šta radimo i zašto kačimo transparent te nakon što su utvrdili šta na njemu piše, transparent je već dobrim dijelom bio okačen na ogradu.

Policijski službenik koji osigurava ambasadu, tražio je da prekinemo s radom ili da zove MUP Kantona Sarajevo na šta sam ja potvrdio da je najbolje da zove MUP KS-a što je i učinio i pripadnici policije MUP-a KS su došli na mjesto događaja. Nakon što smo im na potraživanje sve trojica prisutnih dali lične dokumente s kojih su prepisali podatke, pripadnici MUP-a KS su zvali šefove smjena, dežurnog tužioca itd, kako bi utvrdili šta dalje. Rekli su da će se transparent ukloniti do ujutro narednog dana ukoliko se ne ukloni odmah po naređenju dežurnog tužioca. Na kraju je ostalo na tome, transparent ne vrijeđa nikoga, ostao je tu ali će sigurno biti naloženo da se ukloni do narednog dana.

U toku tih komunikacija sa pripadnicima MUP-a KS koji su bili i više nego korektni, službeni i uljudni, ponovo se oglasilo i službeno lice koje osigurava objekat Ambasade koje nas je zamolilo da damo i njemu lične podatke sa ličnih dokumenata. Tom službenom licu, koje nije moglo da drži u isto vrijeme nekoliko predmeta u rukama, JA SAM LIČNO DRŽAO LAMPU i osvjetljavao mu BLOK u rukama dok sam mu diktorao podatke sa ličnih karata da bi mogao da ih EVIDENTIRA. Što znači da je itekako LAŽ da tom navedenom službenom licu nismo htjeli dati ili da nismo dali lične podatke i dokumente

Ovim putem, želim samo da dam do znanja da je ovaj uručeni prekršajni nalog, apsolutna podvala, neistina i pokušaj zastrašivanja, ali i narušavanje mog kredibiliteta i atak na koje ime i prezime. Kako? Tako što Nihad Aličković NEMA u registru niti je kada imao prekršaje javnog reda i mira, nema krivična djela niti je lice sklono kršenju zakona. Nihad Aličković nije kriminalac, nije lice poznat organima gonjenja i nema problema sa službenicima policijskih tijela u BiH. Čak šta više u stotine navrata je saradnja ispoštovana na svaki mogući način.

Tim povodom, u Ponedjeljak će ovaj prekršajni nalog biti predat na sud na 'SUDSKO ODLUČIVANJE' a onda ćemo vidjeti dalje šta i kako i da li je normalno za laži i neistinu nekome napisati 500,00 KM kazne, za nešto što je apsolutna SLOBODA GOVORA, DEMOKRATIJA, MOJE LIČNO PRAVO NA SLOBODU IZRAŽAVANJA i pravo na protestnu reakciju. Na transparentu nije bilo niti uvrijedljivih natpisa, niti vrijeđajućih simbola, niti prijetnji niti bilo šta negativno."

Na kraju je još dodao: "Kaznu neću platiti, vidimo se na sudu!"

Inače, u prekršajnom nalogu stoji kako je Aličković narušio javni red i mir "odbijanjem jasne i glasne naredbe da ukloni transparent", te da je odbio da policijskom službeniku dâ lične dokumente.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije