Nihad Aličković dobio prvostepenu presudu protiv Kurira

1
I. S.
Nihad Aličković dobio prvostepenu presudu protiv Kurira
PrtScr / jeziva naslovnica Kurira

Nihad Aličković, predstavnik AntiDayton pokreta, dobio je prvostepenu presudu protiv Kurira zbog tekstova objavljenih u tom srbijanskom tabloidu 2019. godine.

Tako glasi presuda Općinskog suda u Sarajevu u predmetu tužitelja Aličkovića protiv tuženih Adria Media Group DD Beograd i drugih,

"Ovo je prvi put da neko tuži iz BiH Kurir zbog raznih natpisa, kleveta, uvreda... Svjedoci smo naslova kao što su da je 'Naser Orić koljač koji je oči vadio', ... To su tek dvije izjave od redovnih koje Kurir izbacuje na naslovnicama i tekstovima.

Kurir je u mom slučaju napravio veliku grešku, a to je prenoseći tu informaciju, u kojem se ne spominje 'skidanje glave', kako je to Kurir formulisao. Četnički sabor je donio odluku da ja trebam biti uhapšen i da će onaj ko me uhapsi na prostoru Srbije - bi biti nagrađen sa 60.000 eura. Međutim, Kurir je to uradio senzacionalno, na svoj način 'prenio' i formulisao da je meni glava ucijenjena i da je otvoren lov na mene, ne navodeći ni teritoriju, te stavljajući glavu u naslov koja se i ne spominje. To je bilo stavljanje 'mete na glavu', ugrožavanje života i najviše - podsticaj na ubistvo. Mi smo upravo išli s tom optužbom", rekao je Aličković za portal Radiosarajevo.ba.

Tuženi su, bez vjerodostojnih dokaza, objavljivali huškačke tekstove o tužitelju pozivajući na njegovo ubistvo.

On je napomenuo da je bilo pokušaja sabotaže jer je Kurir srbijanska novina, ali da pravni akti govore da se "može tužiti po mjestu nastanka štete".

"Što znači da je šteta nanesena ovdje, u BiH. Imao sam i policijsku zaštitu mjesec dana zbog toga", rekao je Aličković.

Nihad Aličković dobio prvostepenu presudu protiv Kurira - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Nihad Aličković dobio prvostepenu presudu protiv Kurira

Svjedoci su bili Munira Subašić, prijatelji, sudski vještak...

"Rezultat je pozitivan i u moju korist. Kurir sam tužio za 100.000 eura jer sam bio donekle isprovociran", rekao je Aličković.

Napomenuo je i kako se pokušala prebaciti kriva samo za klevetu.

"U mom slučaju, kleveta je samo sporedni dio. Zadovoljan sam, ovo je poruka i drugima da takve stvari ne prešućuju i da odustaju od bilo kakvih tužbi", poručio je Aličković.

Podsjetimo, medij Kurir objavio je kako su ravnogorci - Otadžbinska uprava Srpski četnički pokret (SČP) javno raspisali potjernicu za Nihadom Aličkovićem zbog, kako su poručili, "pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Potočarima, zbog nasilničkog ponašanja ispred Tribunala", ali i zbog toga što je - uživo na Facebooku prenosio izricanje presude Karadžiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije