Prognoza amatera meteorologa: Ljeta neće biti ni sredinom jula

L. K.
Prognoza amatera meteorologa: Ljeta neće biti ni sredinom jula

Udruženje Bosnia Storm Chasers, prva bh. zajednica lovaca na oluje, za naredni period prognozira hladno vrijeme i poručuje da ćemo se na toplije vrijeme još načekati.

Za Radiosarajevo.ba o svojim istraživanjima o dugoročnoj vremenskoj prognozi govori Enes Džafić iz Modriče, meteorolog amater i član Bosnia Storm Chasersa.

"Do kraja mjeseca nas očekuje promjenljivo oblačno vrijeme i neprimjereno hladno za ova doba godine. Za sada smo mi najhladniji dio Europe i ovo je totalni preokret. Temperature u Skandinaviji i Rusiji se mjere između 28 i 34 stepeni, a narednih dana će preći iznad 35. Posebno na sjeveroistoku Europe."

Džafić za juli govori da će doći do povlačenja hladnog vazduha prema istoku, dok će se sa zapada i jugozapada postepeno primicati topao zrak sa sjevera Afrike i donijeti primjerene temperature za ovo doba godine između 28 i 35 stepeni. Ipak "Afrika" se neće dugo zadržati nad našim prostorima jer će oko 7. jula doći do spuštanja novog hladnog zraka sa sjevera uz front koji će donijeti nove padavine. Džafić napominje i da će mjestimično biti i obilnije sa gradom/ledom, a do ovih zaključaka je došao preko modela GFS koji redovno prati za prognoze.

"Kako trenutno stoje stvari u drugoj dekadi jula mjeseca očekujemo još snažniji hladni front koji bi mogao ozbiljnije da ohladi balkansko tlo što bi prikladnije bilo za novembar, a ne za juli. Postoji ta mogućnost zbog jakog bloka nad Skandinavijom i zapadu Evrope koja već danima vlada tamo", govori Džafić. 

Napominje i: "Da bi se to ostvarilo, kao što većina nas zvaničnih, državnih i amaterskih meteorologa pretpostavljamo, velika je mogućnost da bi na najvišim vrhovima Bjelašnice mogla zalepršati koja pahulja snijega."

Član Bosnia Storm Chasersa za kraj zaključuje da je dugoročno ljetno vrijeme na čekanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije