Nezavisni blok: Prijavimo poslodavce koji ne poštuju prava radnika za Bajram

Radiosarajevo.ba
Nezavisni blok: Prijavimo poslodavce koji ne poštuju prava radnika za Bajram
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nezavisni blok

Predizborna obećanja u svim oblastima o kojima smo govorili, Nezavisni blok dosljedno i istrajno ispunjava na svim nivoima i u skladu sa snagom koju ima, saopćeno je iz ove stranke.

Problematika prava radnika u vijeme zvaničnih neradnih dana predstavlja posebno interesovanje kojim želimo dati svoj doprinos uređenju i poštivanju radnog zakonodavstva ali i kreiranju jedne nove strukture, odnosno populacije zadovoljnih radnika koji žive od svoga rada, kao dostojanstvene strukture za kojom vapi država Bosna i Hercegovina”, poručili su.

Podsjećaju da je Nezavisni blok u junu ove godine na Federalnom nivou putem svog zastupnika u Predstavničkom domu, Amera Obradovića u zvaničnoj formi uputio inicijativu za dostavljanje spiska privrednih subjekata koji su radili za prvi dan Ramazanskog Bajrama i za 1. maj.

Zakonom o radu Federacije Bosne i Hercegovine utvrđeno je pravo zaposlenika da odsustvuje sa posla četiri radna dana tokom jedne kalendarske godine radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće kao plaćeno odsustvo, a dva dana kao neplaćeno odsustvo”, istakli su iz Nezavisnog bloka.

Stoga su i pozvali sve savjesne poslodavce da poštuju zakone ove zemlje i da uvažavaju dignitet svakog radnika u vrijeme svih praznika i zakonima definisanih neradnih dana.

Također, upućujemo poziv svim onim radnicima kojima je najavljeno kršenje Zakona o radu odnosno onima koji će morati raditi za predstojeći praznik muslimana, Kurban Bajram, da prijave nesavjesne poslodavce. Ono što Nezavisni blok obećava jeste da će i dalje istrajavati na poštivanju prava radnika ali i adekvatnoj borbi protiv onih koji ne poštuju prava radnika”, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije